Temerin – preventivni pregledi spasavaju živote jer lekari bolest otkrivaju na vreme

U temerinskom domu zdravlja građani strpljivo čekaju svoj red. Naša ekipa je dobila dozvolu od pacijenta da uđe i snimi pregled. Nije bilo potrebe čekati previše, da bi i običnom laiku bio jasan značaj ove misije.

„Drugi pacijent je već sa karcinomom kože, i to skamacelarni karcinom, na visokorizičnoj lokalizaciji. Akciju je organizovalo Udruženje dermatovenerologa Srbije, pod drugi put.

Počeli smo prošle godine, pod pokroviteljstvom Minstarstva zdravlja uz podršku RTS-a, i akcija jeste zaista, ima efekta“, rekla je dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenrologa Srbije.

Za pacijenta je teško da čuje dijagnozu, ali tim lekara zna pravo značenje pravovremene dijagnoze

„Spasili smo život pacijentu, koji će se javiti izabranom lekaru, dobio je uput za Univerzitetski klinički centar Vojvodine, a tu je među nama i dermatolog koji radi tamo. Radiće se hiruška ekcizija i dalji tok praćenja. Opet smo na vreme postavili dijagnozu visokorizičnog karcinoma i očekujem da to bude i jedini vid terapije za ovog pacijenta“, rekla je dr Danica Tiodorović.

Temerin je prva opština iz koje je akcija besplatnih preventivnih pregleda kože krenula. U narednim mesecima biće obavljeni pregledi i u drugim delovima Srbije, ali i u Republici Srpskoj.

U prva dva dan čekaonice su bile pune, što i ne čudi, s obzirom na to da u ovim mestima ne postoji ovakva zdravstvena usluga.

Iskustvo iz prethodne godine govori da se u zavisnosti od sredine, preventivnim pregledima karcinom otkrije čak kod deset do dvadeset odsto pregledanih pacijenata. Tim lekara, trudi se da obavi što veći broj pregleda.

„Bićemo i u Vojvodini, i u istočnoj, zapadnoj, južnoj Srbiji, bićemo čak i u Republici Srpskoj. Moram se zahvaliti dermatolozima koji su prošle, kao i ove totalno besplatno obavljali ove preglede petkom, najčešće subotom, znači u vreme odmora. Oni izdvajaju svoje vreme da se bave humanitarnim radom“, navela je dr Danica Tiodorović, predsednik udruženja dermatovenrologa Srbije.

Po broju ljudi koji čeka, može se proceniti i potreba.

„U Domu zdravlja ne postoji dermatolog, znači interesovanje je jako veliko, puno pacijenata čeka na pregled“, rekao je Tomislav Ugarković, direktor Doma zdravlja u Temerinu.

Nakon Temerina, lakarski tim se sprema za putovanje u Foču, sa istim ciljem, a tokom sledećih meseci, posetiće i mnoga mesta od juga do severa Srbije.

(RTS)