Telefon i hodanje ne idu zajedno – koraci su drugačiji

Pričanje telefonom, slanje i čitanje poruka dok hodate skreće pažnju sa našeg okruženja, povećavajući rizik od nesreća, padova i sudara. Produženi periodi „buljenja“ u ekran mobilnog telefona doprinose naprezanju očiju, što dovodi do nelagodnosti i glavobolje.

Teško je u današnje vreme zamisliti život bez pametnog telefona. Koristimo ga u različitim situacijama, pa i kada hodamo.

Kako ističe nova studija naučnika sa fakultetskog kampusa u Beču „FH-Campus Wien“ korišćenje pametnog telefona tokom hodanja loše utiče na telo, hod i zglobove.

Naučnici su uporedili normalan i nepromenjen hod sa koračanjem dok koriste pametni telefon. Studija, koju je objavio renomirani časopis Helion, sprovedena je u jednoj od najmodernijih interaktivnih laboratorija za analizu hoda i svakodnevnog ljudskog kretanja u realnom vremenu.

Ispitanici su hodali posebnom trakom ispred ekrana na kome je projektovano virtuelno okruženje. U isto vreme, ispitanici su rešavali matematičke zadatke, jednom u glavi, jednom uz pomoć pametnog telefona.

Rezultati studije pokazuju da se telo pri korišćenju pametnog telefona prebacuje na određeni bezbednosni režim. Brzina koraka se smanjuje, a istovremeno se povećava i njihova širina. Dok manji, širi koraci smanjuju rizik od pada, oni takođe prebacuju veće opterećenje na spoljašnju stranu zgloba kolena. Sve to može da dovede do trajnog oštećenja hrskavica i meniskusa.

Na osnovu ovih znanja stručnjaci koji se bave fizioterapijom, sportom, tehnologijom i ishranom razvijaju aplikacije i pametne sisteme i sprovode fundamentalna istraživanja u cilju njihove primene.

(RTS)


Ostavite komentar