Suze, kijanje, kašalj, crvenilo očiju – počela je sezona prolećnih alergija

Profesorka Vesna Tomić Spirić, rukovodilac Klinke za aelergologiju i imunologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije istakla je da dobar deo populacije pati od alergija koje su univerzalna neinfektivna epidemija.I kod nas i u svetu oboljevaju svi uzrasti, češće mlađe populacije. Većina pacijenata koji u isto vreme svake godine imaju alergijske tegobe znaju da prepoznaju simptome, neki imaju dijagnozu, a oni koji nemaju trebalo bi da se jave lekaru.

„Sada je sezona polenacije drveća, to su topola, leska, breza, poleni su u vazduhu i mi ih udišemo, pa dobijamo tipične simptome respiratornog trakta, kijamo u serijama, svrab i sekreciju nosa. Često su pridruženi očni simptomi, kašalj, promuklost, gušenje. Sve kreće od nosa, a tokom trajanja bolesti pacijenti dobijaju i bronhoopstrukcije, astmu“, rekla je prof. Tomić.

Kako smanjiti količinu polena

„Važno je da pacijent zna na šta je osetljiv, da prati šta mu predstavlja problem, kao i da prati koncentraciju polena, na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Trebalo bi da manje borave napolju, jer je koncentracija polena najjača u jutarnjim časovima. U proleće je dodatni priliv pacijenata i oni dođu kada je problem intenzivan“, rekla je profesorka. 

Dodaje da su alergijski rinitis i preosetljivost na polen trivijalna bolest ili stanje koji utiču na kvalitet života, na radnu sposobnost…

Prevencija, dijagnostika i terapija

„Važan je pokušaj da se smanji ekspozicija. Koristi se simptomatska medikamentna terapija, imamo moćnu grupu lekova,kao što su anti histaminici, … Veliki problem je i zapušenost nosa, pa se tu dodatno borimo intranazalnim steroidima. Kada se iscrpe sve medikamentne terapije, osmotrimo pacijenta i kada vidimo da ima indikacija započinjemo jednu specifičnu imunomodulatornu terapiju, alergensku imuno terapiju, u narodu poznatu kao alergenske vakcine.

To nije jedna vakcina, već postupak koji traje od tri do pet godina. Bolest se promenila, forme su teže, postoji uticaj globalnog zagrevanja, aerozagađenja, a sve to produžava vreme polenizacije, pa su se i slika bolesti i način lećenja promenili“, zaključila je prof. dr Vesna Tomić Spirić.

(RTS)