Suplementi – i korisni i opasni

Tri suplementa mogu da oštete naš mozak ako se uzimaju bez preporuke lekara. Kako je naveo Robert Lovej naučnik, neki od suplemenata koje koristimo u ishrani mogu da budu loši za zdravlje. Ako se konzumiraju u većim dozama mogu da izazovu trajna oštećenja mozga.

Na listi opasnih suplemenata našli su se gvožđe, bakar i mangan.

Suplemente gvožđa treba uzimati samo ako rezultati krvne slike potvrde nedostatak.

Bakar je mineral koji se obično nalazi u multivitaminima. Povećana koncentracija bakra u telu može biti štetna. Visok nivo bakra povećava slobodne radikale, a to može da izazove stres u telu , kao i oštećenje mozga. Kako bi se napravio balans, važno je uzimati cink kao suplement ili putem hrane bogate ovim mineralom, jer se on suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i pomaže u zaštiti mozga.

Gvožđe je esencijalni mineral, koji u visokim koncentracijama može da dovede do gubitka pamćenja, a može da ubrza i proces starenja.

Iako je gvožđe važno za prenos kiseonika u našem organizmu normalno funkcionisanje mišića i energetskih procesa u ćelijama, u povišenim koncentracijama je izuzetno toksično.

Mangan, je našem organizmu važan, ali u količinama koje prepisuje lekar. U povećanim koncentracija može da dovede do teških neuroloških problema.

Visoki nivoi mangana mogu da dovedu do simptoma koji su slični Parkinsonovoj bolesti, i da izazovu drhtanje tela.

Prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje gornja granica za mangan je 11 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe.

(RTS)