Stvorite „banku kostiju“ već u mladosti, osteoporoza nije više bolest starijih

Procenjuje se da od osteoporoze u svetu boluje oko 200 miliona ljudi, kod nas oko 600.000. Više je žena među pacijentima, mada je sve veći broj muškaraca koji za dijagnozu dobiju osteoporozu

„Smatra se da se u svetu svake tri sekunde, dogodi patološki prelom kao posledica osteoporoze. Odnosno da svaka treća ženska i svaka peta muška osoba posle 55. godine života, koja ima osteoporozu, dobije patološki prelom“, rekla je dr Marina Nikolić Đurović, endokrinolog sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i metaboličke bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Ukazuje na to da patološki prelomi kuka kod starijih osoba povećavaju rizik od smrtnog ishoda za čak 20 odsto, u prvoj godini posle preloma.

Prevencija frakture i osteoporoze je važna jer svaka fraktura povećava rizik za narednu.

Dr Nikolić Đurović kaže da su oboleli od osteoporoze sve mlađi, kao i da je češća i ranija menopauza, uz endokrina oboljenja, što je, ukazuje, povezano.

„Banka kostiju se stvara u mladosti, maksimum, negde između 25. i 35. godine. Održava se do pedesete i kod žena se ulaskom u menopauzu zbog pada estrogena dolazi češće do osteoporoze“, rekla je dr Nikolić Đurović.

Savetuje deci i mladima adekvatnu ishranu i fizičku aktivnost, a starijima prestanak pušenja i unosa alkohola, uz suplemente vitamina De 3.

„Kod žena koje imaju genetsku predispoziciju važno je ranije proveriti gustinu kostiju, a kod svih ostalih, ako nemaju faktore rizika, posle 65. godine žene, i posle 70. godine muškarci, obavezno merenje osteodenzitometrijom“, ispričala je gošća Dnevnika, i dodala da se to merenje preporučuje posle 50. godine života kod osoba sa faktorima rizika, i kod žena koje su rano ušle u menopauzu.

Osobe koje su na terapiji kortikosteroidima moraju dobijati prevenciju u vidu vitamina De, fizičke aktivnosti, pravilne ishrane sa dovoljno kalcijuma i češćeg merenja gustine kostiju, navela je doktorka.

Kada dođe do osteoporoze, pacijentima su kod nas na raspolaganju dve grupe savremenih lekova, koji su od velike pomoći i visoko efikasni, i koji se takođe komforno primenjuju.

(RTS)


Ostavite komentar