Štitna žlezda – svaki deseti građanin Srbije ima problema sa funkcijom ove žlezde

Gošća Jutarnjeg Dnevnika endokrini hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Katarina Taušanović, istakla je da je tokom prethodne godine obavljeno oko 8.000 pregleda  štitne žlezde u ambulanti Klinike za endokrinu hirurgiju.

Faktori rizika

„Kada govorimo o faktorima rizika za ovu bolest oni nisu do kraja razjašnjeni. Ima ih više, od naslednih, do faktora sredine, faktora u ishrani… Na neke faktore rizika možemo da utičemo, na neke ne. Ne možemo puno da učinimo na prevenciji bolesti, ali možemo puno da učinimo ranim pregledom, ranim otkrivanjem bolesti i ranom dijagnostikom, kao i adekvatnim lečenjem“, rekla je doktorka.

Simptomi bolesti štitaste žlezde

„Poremećaja štitaste žlezde ima dosta, simptoma ne tako mnogo. Mnogi simptomi se javljaju u drugim oboljenjima, pa pacijenti te simptome povezuju sa ovom bolešću. Ono što se najčešće javlja je poremećaj funkcije štitaste žlezde kada se javlja povećano lučenja hormona, pa pacijenti imaju ubrzan srčani rad, preznojavanje, gube na telesnoj težini.

Može da postoji i smanjeno lučenje hormona, kada se javljaju suprotni simptomi. Potrebno je jednom godišnje proveriti simptome štitaste žlezde, ultrazvučni pregled takođe jednom godišnje, jer se mogu otkriti promene“, rekla je doktorka.

Ističe da je tokom 2023. godine operisano oko 1.200 ljudi sa bolestima štitaste žlezde, a za ovu godinu očekivanja su oko 1.500 pacijenata.

„Nisu svi pacijenti za hirurgiju, već pacijenti sa tumorom i ozbiljnim problemima, kao što su i autoimune bolesti. Češće oboljevaju žene nego muškarci“, istakla je dr Katarina Taušanović, endokrini hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

(RTS)