Stara, dobra kamilica – efikasna protiv grčeva i bolova, blagotvorna za kožu i kosu

Egipćani su dobro poznavali lekovitost kamilice, naročito u slučaju bolesti koju su nazivali agu, i za koju današlji istraživači veruju da je oblik malarije. U okviru rubrike Tajne bilja, narodni travar i novinar Momčilo Antonijević, rekao je da mu je „žao što mi često ne znamo dovoljno o biljkama koje svako ima u kući, kao što su kamilica, ali i nana“.

Osim u Egiptu, kamilica se za zdravlje, ali i u kozmetičke svrhe, koristila u drevnoj Indiji, kod Germana, starih Grka, Rimljana, Vikinga…

„Kamilicu danas koristimo kao odlično sredstvo protiv grčeva, bolova, a omiljena je i među novopečenim roditeljima jer može da se daje i maloj deci, posebno kada su u pitanju grčevi kod beba“, rekao je Antonijević.

Naglasio je da koncentracija čaja za decu treba da bude manja, i da se koristi tek pola i četvrtina kafene kašičice na dva decilitra proključale vode.

„Kamilica pomaže i kod mentrualnih grčeva i predmenstrualnog sindroma“, kaže Antonijević i naglašava da je u tome najbolje je kombinovati je sa biljkama kao što su virak i hajdučka trava.

Dodaje da je aktuelno vreme najbolje za branje kamilice. Cvetovi kamilice se moraju brati pažljivo i po potpuno suvom vremenu.

Bere se samo cvet, a potom se u hladu na promaji – cvetovi suše. Osušeni, čuvaju se u tegli ili papirnim kesama.

Posebno je lekovito ulje kamilice. Uljani serum od kamilice pravi se od esencijalnog ulja kamilice. U 15 mililitara nosećeg ulja, koje može biti bademovo, doda se dve kapi eteričnog ulja kamilice. Koristi se kao efikasan serum za negu kožu oko očiju.

„To je odlično sredstvo protiv podočnjaka i bora, prvih znakova starenja“, rekao je Antonijević.

Naglasio je da se preparati na bazi kamilice posebno preporučuju osobama sa osetljivom i problematičnom kožom, jer ima umirujuće i blago dejstvo.

Osim za kožu, kamilica se koristi i u preparatima za negu zuba, desni i kose.

Kada je reč o čaju od kamilice, Antonijević kaže da je važno da se on ne kuva, već se pravi prelivanjem ključalom vodom, kao i da je dovoljno da odstoji 15 do 20 minuta, ne više.

Čaj od kamilice bogat je vitaminima B2, B3, kalcijumom, gvožđem, selenom i cinkom, pa će svakako imati blagotvorno, okrepljujuće dejstvo na organizam.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike