Smanjivanje želuca – prečica do vitke linije ili operacija koja produžava život

To su samo neka pitanja koja se nameću nakon vesti da je zbog pacijentkinje kojoj je pozlilo nakon smanjenja želuca u Turskoj, avion morao prinudno da sleti u Beograd. Pacijentkinja je preminula.

„Kao i mnoge druge intervencije, barijatrijska hirurgija je relativno složena procedura. Od nekih ranih momenata gde može da se desi krvarenje pa do popuštanja tih šavova kojima se prekraja digestivni trakt – to su stanja koja se retko dešavaju. Ne znam koji je bio razlog u konkretnom slučaju pa je došlo do perforacije šupljeg organa i septičnog stanja“, kaže hirurg na UKCS, doc. dr Ognjen Skrobić.

Barijatrijski program zahteva multidisciplinaran pristup. U Kliničkom centru taj tim vodi endokrinolog, profesorka Snežana Polovina, koja je prva adresa, a kasnije se uključuju i nutricionista, kardiolog, pulmolog, psihijatar i hirurzi.

Priprema pacijenta za operaciju zavisi od toga koliko je složeno stanje – koliko pacijent ima kilograma, komorbiditeta poput šećerne bolesti i hipertenzije. Pacijent prvo mora da počne da mršavi u saradnji sa nutricionistom i da pokaže voljni momenat da je spreman da izgubi na kilaži.

„Postoji nekoliko vrsta zahvata. Takozvana „sleeve“ (rukav) intervencija, odnosno sužavanje želuca je najčešća i ona traje oko sat vremena. Druga po učestalosti je gastrični bajpas, u kojoj se želudac preseca i prekraja sa tankim crevom. Počeli smo da radimo i nove operacije koje su prilagođene metaboličkoj hirurgiji, ne samo u lečenju viška kilograma već i šećerne bolesti“, ističe Skrobić.

Ukoliko sve prođe kako treba, pacijent se posle dva dana pušta da ide kući. Naravno, navodi hirurg, bitno je da je pacijent u tom postoperativnom procesu blizu i da možete da brzo odreagujete ako primetite nešto sumnjivo.

(RTS)


Ostavite komentar