Redovnim pešačenjem ulažemo u svoje zdravlje

Pešačenje je aktivnost koja je primerena svim životnim uzrastima i može da se upražnjava u svim godišnjim dobima u okruženju naših gradova, naglašava gost Jutarnjeg programa, Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije.

„Nije to samo fizička rekreacija i ulaganje u neko mentalno zdravlje, to je i socijalizacija u ovom vremenu u kojem smo sve više usamljeni. Pešačenje subotom, nedeljom, u društvu, sa planinarskim klubovima, može samo da doprinese sveukupnom boljitku svih nas. Od dece do ljudi u poznom životnom dobu“, ističe Planić.

Dan pešačenja Planinarski savez Srbije organizuje jednom godišnje. To je promotivna aktivnost, napominje gost Jutarnjeg programa, ali svakog vikenda planinarski klubovi u Srbiji, pojedini i tri puta nedeljno, organizuju pešačke ture. Međutim, pored grupnog pešačenja, potrebno je imati kontinuitet i pešačiti svakog dan, jer to je ulaganje u zdravlje.

„Nije dovoljno samo uključiti onaj brojač koraka na telefonu i reći ja sam danas po kuhinji ili po kancelariji prešao toliko i toliko koraka. Pešačenje zahteva i određeno mentalno stanje opuštenosti. Usredsređenosti. Pešačenje je prilika i da se razgovara sa drugima i da se jednostavno čovek i opusti“, dodaje Planić.

Korak bliže zdravlju

Dan pešačenja u Srbiji se ove godine održava u 55 gradova u organizaciji 74 planinarska kluba. U Srbiji postoji oko 3.700 kilometara registrovanih planinarskih staza. To se sve može videti na sajtu Planinarskog saveza Srbije.

„Ponekad kažem da su planinari aristokrati, jer oni su bogati. Najvažniji resurs koji čovek može da ima to je vreme, jer treba odvojiti vremena za planinarenje. To je činjenica. Ali nam planinarenje mnogo toga pruža. Kada je reč o deci, treba reći da su naše planine i ta priroda koja nas okružuje zapravo najbolje opremljeni kabineti koje škole mogu da imaju. Nema bolje opremljenog kabineta. Pogledajte noćno zvezdano nebo, pa možete razgovarati o poeziji, možete razgovarati o filozofiji, možete razgovarati o fizici. Kada pogledate ispod sebe u tlo, možete razgovarati o hemiji, o geologiji, kada pogledate biljke i životinje, o biologiji i naravno ekologiji, kada osmotrite građevinske vrednosti koje nas okružuju, o istoriji“, smatra predsednik Planinarskog saveza Srbije, Iso Planić.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike