Rak pluća: Preventivom do promene crne statistike

Karcinom pluća je najčešći uzrok smrtnosti od svih maligniteta kako u svetu, tako i u Srbiji, dok broj obolelih raste svake godine. Poslednjih godina poprima razmere epidemije.

„Stigao je rezultat, da vam pročitam – adeno karcinom sa metastazama. Jaoj, ja nisam znala kako da izađem iz toga, odjednom počneš da se treseš, i hladno je, toplo, da nije bila snaja sa mnom, ne bih znala doći do kuće”, priča pacijentkinja Ana Komat.

U Srbiji, skrining se sprovodi u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. U toj ustanovi duže od dve godine rukovode se porukom – Požuri snimi – i kod visokorizičnih osoba sprovode program ranog otkrivanja.

Njihova borba protiv te opake bolesti svrstava nas u prvu državu Zapadnog Balkana koja je uvela ovaj skrining za svoje građane. Čak pet posto pregledanih ima rak pluća.

„Ti pacijenti nisu imali nikakvu simptomatologiju, nego su se prijavili da uradimo niskodozni skener. Deset je otkriveno u četvrtom stadijumu. Znate koliko je to opasna bolest, ti ljudi nisu imali simptome, došli su da snime, jer su pušači, imaju više od 50 godina, i onda je nađeno u četvrtom stadijumu, 15 pacijenata u prvom i drugom, u trećem stadijumu osam”, ispričao je načelnik Klinike za torakalnu onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine dr Goran Stojanović.

I zato, još jednom, najsnažniji apel stručnjaka – jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja je upravo rano otkrivanje što u Srbiji nije slučaj.

Kod više od 70 odsto pacijenata, rak pluća otkriva se u poslednjem stadijumu, kada su šanse za preživljavanje gotovo iscrpljene.

„Mislim da ovakav skrining treba da se širi na teritoriju cele Srbije, Subotica je krenula početkom godine”, dodaje dr Stojanović.

Kada se otkrije u početnim fazama, najčešće je hirurgija prva opcija u terapiji. Potom i hemioterapija, odnosno ciljana ili imunoterapija.

Od početka godine, oko 4.000 pacijenata je u Institutu za plućne bolesti dobilo neku vrstu terapije.

„Hemio i drugi oblici lečenja su jako važni, zato i radimo promociju sa našim udruženjem, da što veći broj pacijenata dođe do najsavremenije terapije, do inovativnih oblika lečenja, daju manje nuspojava, a omogućavaju duže preživljavanje”, rekla je dr Dubravka Bursać, načelnica Dnevne bolnice Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Uz blagovremeno i odgovarajuće lečenje, skrining i potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru, poručuju stručnjaci, možemo da promenimo crnu statistiku. Jer, svakog dana oboli 20, a bitku sa rakom pluća izgubi 13 osoba.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike