Rak je izlečiv – važno je rano otkrivanje uz multidisciplinarni pristup lečenju

Jedna od najvažnijih poruka nedavno održanog prvog regionalnog kongresa, koje su organizovale pacijetkinje koje su pobedile rak dojke pod imenom „Ja to mogu“, bila je upravo ta, da je preventiva ključna. Više od 150 žena, više od 20 udruženja, više od 50 lekara iz regiona, inostranstva i naše zemlje prisustvovalo je kongresu.

Ana Dornik je pobedila kancer, a u toj borbi sada pomaže drugima. Ona je predsednica udruženja „Žena uz ženu“.

Rak dojke je otkrila na sistematskom pregledu 2020. godine, a Ana kaže da je imala naviku da redovno ide na kontrolne preglede. Ona je za serijal Rak je izlečiv, rekla da se, kada se rak dojke otkrije na vreme, kvalitet života žene se ne menja.

Ipak, ona je na žalost morala da uradi radikalnu mastektomiju, nakon čega je usledila hemioterapija.

Majka dvoje dece kaže da se tokom lečenja oseća neka vrsta emotivne praznine i da je to ono što joj je najteže palo, iako je na kraju naučila da tom prazninom – vlada, a u toj velikoj borbi joj je snagu i hrabrost davala činjenica da je majka, a važna je bila i podrška sestre.

Kao predsednica udruženja „Žena uz ženu“ kaže da je ponosna na prvi regionalni kongres, čiji je cilj, između ostalih da se organizuju zajedničke inicijative u korist pacijentkinja, ali i da lečenje postane dostupnije i fizički bliže. Dornik poručuje da je rak – zaista izlečiv.

Sve više žena dolazi na preglede i bez poziva

Najveći broj obolelih od malignih bolesti leči se u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu.

Profesor dr Ivan Marković, šef Hirurgije na Institutu kaže da se poslednjih par godina uradi oko 7.000 operacija godišnje na preko 4.000 pacijenata.

„U toku korone a i posle toga, veliki broj intervencija smo uspeli, da kažem pežorativno, da prebacimo na dnevnu hiruršku bolnicu što je negde zaista i trend u svetu, tako da je praktično za skoro dve trećine broj operacija koje se obave, onkoloških, radikalnih, i dovoljno bezbednih, tako da pacijenti isto popodne ili eventualno sutradan mogu da idu kući“, rekao je prof. dr Marković.

Dodaje da su svi maligniteti u porastu, ali, gledajući svetsku statistiku, taj porast je konstantan, računa se iz decenije u deceniju, i pre svega se beleži povećan broj karcinoma dojke.

„Otkrivanje tog karcinoma kod mlađih žena je možda češće, ali to je definitno nešto što je naš utisak na Institutu. Takođe tu je i porast diferentovanih tiroidnih karcinoma, kao i prisutna posledica nuklearnih akcidenata“, dodaje profesor Marković.

„Imamo dosta pacijentkinja koje su samoinicijativno, ili počele sa samopregledima, ili odlaze na radiološke preglede i hirurške, odnosno kliničke preglede i u ranijim godinama i bez pozivanja“, kaže profesor i dodaje da rani stadijumi bolesti u onkologiji jesu oni koji su operabilni i tada je hirurgija najčešće prva opcija. Ipak, naglašava da svaka sumnja na malignitet mora biti dokazana biopsijom, jer kod mnogih karcinoma ima različitosti, što utiče na način lečenja, što ukazuje na važnost multidisciplinarnog lečenja.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike