Rak je izlečiv: Borba za potomstvo i pored malignih bolesti

U toku je 18. Međunarodni kongres ginekologije i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. U okviru kongresa obeležava se vek postojanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničnog centra Srbije.

Za 100 godina postojanja u klinici u Višegradskoj rođeno je milion i šezdeset hiljada beba.

U ovoj ustanovi radi Nacionalni centar za onkofertilitet. Načelnica ovog centra, profesor doktor Katarina Jeremić Stefanović za serijal „Rak je izlečiv 2“ govori o načinima očuvanja reprodukcije u slučaju malignih bolesti.

Centar za onkofertilitet na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra funkcioniše već nekoliko godina, a referentan je u poslednje dve godine. Više stotina pacijentkinja je za poslednjih desetak godina prošlo kroz kliniku, kroz različita savetovališta za onkofertilitet, za psihoonkologiju, kroz konzilijume.

„Uglavnom i pored toga što je rak izlečiv i što danas se u manjem ili većem broju slučajeva on može prevenirati, ipak je incidenca oboljevanja od karcinoma relativno visoka i pogađa mlađi svet, odnosno mlade, kako muškarce, tako i žene, koji još nisu ostvarili ili nisu kompletirali svoju reprodukciju“, istakla je profesorka Jeremić Stefanović.

Prema njenim rečima, pacijentkinje se najpre javljaju u savetovališta za onkofertilitet, a zatim se spremaju odluke gde se kasnije pacijentkinje prikazuju multidisciplinarnom Konzilijumu za kancer i humanu reprodukciju, gde učestvuje veći tim specijalista.

„Shodno tome o kom tipu tumora je reč, a pacijentkinja treba da se leči ili ukoliko je prisutan tumor u trudnoći, onda se multidisciplinarno u dogovoru sa pacijentom pristupa načinu lečenja i načinu očuvanja reprodukcije istovremeno ili o načinu lečenja i ukoliko je to moguće očuvanju trudnoće. Dakle, ide se multidisciplinarno, timski i sve u dogovoru sa pacijentom“, objašnjava dr Jeremić Stefanović.

Funkcionišu mnogobrojna savetovališta, između ostalog, Savetovalište za onkofertilitet, Savetovalište za vantelesnu oplodnju, endokrinološka savetovališta, gde se pacijenti na kliniku javljaju ili iz domova zdravlja, iz privatnih ordinacija, iz regiona, iz cele Srbije.

Cilj: očuvati potomstvo i reprodukciju, a izlečiti malignu bolest

Jedno od najčešćih pitanja koje stručni tim Nacionalnog centra za onkofertilitet dobija je kako može da se očuva potomstvo, a da se izleči maligna bolest.

„Uglavnom (pacijenti) dolaze pre početka lečenja. Jedan izvestan broj se javlja i nakon lečenja, pa se bira metoda, recimo, ukoliko je smanjena rezerva jajnika, kako da ostanu u drugom stanju, zahvaljujući metodama vantelesne oplodnje“, kaže profsorka Jeremić Stefanović.

Nacionalni centar je namenjen i muškarcima i ženama. Država finansira očuvanje reproduktivnog materijala, to jest zamrzavanje reproduktivnih ćelija do 40 godina kod svih onih koji su oboleli od malignih bolesti.

„Moguće je to raditi za jajne ćelije, spermatozoide, takođe, embrioni se zabrzavaju. Eksperimentalna metoda u svetu je da se zamrzavaju i delovi tkiva jajnika i testisa“, navodi gošća RTS-a.

Uz malignitet svaka trudnoća je visokorizična

Planiranje i vođenje trudnoće u slučaju maligne bolesti je multidisciplinarno i vrlo je važno da se pacijentkinje jave stručnjacima jer je reč o trudnoćama visokog rizika.

Odluke se, naglašava profesorka Katarina Jeremić Stefanović, donose prvenstveno u cilju očuvanja zdravlja žene.

„Imperativ je očuvati zdravlje žene, ukoliko je to moguće, naravno, a uglavnom je moguće ne ugroziti plod i sačuvati reproduktivnu funkciju. U većini slučajeva je to moguće, osim kod nekih agresivnih metastatskih bolesti ili kada je praktično bolest dijagnostikovana na samom početku trudnoće, pa je odluka žene da želi da je prekine“, objašnjava dr Jeremić Stefanović.

Ženama i muškarcima koji žele da se ostvare kao roditelji, a bore se sa nekom malignom bolešću načelnica Nacionalnog centra za onkofertilitet poručuje da nikada ne odustaju, da uvek ima rešenja i da je za sve što je potrebno klinika u Višegradskoj otvorena dan i noć.

(RTS)


Ostavite komentar