Prvi put u Srbiji urađena implantacija biološke plućne valvule bez hirurške intervencije

Iva je odličan đak, ima 16 godina i planira, kako kaže, da upiše smer – Turistički tehničar. Malo je stidljiva i uplašena, ali kao i njena majka, ne skida osmeh sa lica. Imala je veliku i važnu operaciju, koja bi – kako očekuju i lekari u Tiršovoj, trebalo da joj učini budućnost izvesnijom. Iva će već sutra biti kod kuće.

„Danas je super, nema nikakve tegobe, dobro se oseća, kao da ništa nismo radili, tako da je dobro”, kaže Ivina majka, Vera Kalezić.

Prvi put u Srbiji, uz podršku jednog od najboljih svetskih stručnjaka, urađena je intervencija zamene pulmonalne valvule bez otvaranja grudnog koša.

„Meni je zaista drago što možemo zajedno da uradimo prvi put u Srbiji ovu proceduru. Svi zajedno sarađujemo od kardiologa, interventnih kardiologa, kardiohirurga, radiologa, kako bismo pomogli 16-togodišnjoj devojčici. Ali, uvođenje ove intervencije, pomoći će u budućnosti bebama koje plave dođu na svet zbog ovakve urođene srčane mane”, izjavio je dr Šiva Kumar iz Indije.

„Ovo je sad potpuna zamena za hiruršku intervenciju, ovo je deset puta lakše i manje su traume i za decu u svakom smislu i psihičke i fizičke traume a sa druge strane i sprečavanje nekih operativnih komplikacija, ovo je prvi pacijent u našoj zemlji da se radi kod dece transkateterska zamena”, kaže prof. dr Milan Đukić, kardiolog iz Dečje klinike u Tiršovoj.

Simptomi kao što su smanjena tolerancija napora, brzo zamaranje, aritmije, slabost, brzo napreduju, pogoršavaju se i dugoročno prognoza nije dobra.

„Ako se rodi 600 dece svake godine sa urođenim srčanim manama, onda 20 odsto, 100, 120 dece kad-tad dođe za potrebu da se ovaj zalistak promeni. Ono što je prednost, kod mlađih, može da se promeni, i da tako produžimo i omogućimo veoma kvalitetan život bez velike terapije i ograničenja, i veoma kvalitetan i dug život”, dodaje profesor Đukić.

Prvi put su lekari iz Tiršove intervenciju uradili uz podršku jednog od najboljih svetskih kardiologa, a u buduće i samostalno.

(RTS)