Proširene vene nisu samo estetski, već ozbiljan zdravstveni problem

Kada se proširene vene pojave obično nam to u prvi mah predstavlja estetski problem, ali kako naglašava dr Petar Dragić, proširene vene su ozbiljan zdravstveni problem, pogotovo kada se pojave komplikacije.

„Na početku cele priče proširene vene deluju bezazleno. Uglavnom bezbolno. I često pacijenti odlažu taj neki moment dok se ne jave kod lekara. Zbog toga što one na prvom mestu nisu bolne. Čak ne stvaraju ni neke posebne tegobe. Međutim, u medicini mi imamo nekoliko podela i svaka ima nekoliko stupnjeva“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Mogu se napraviti dve grube podele, dodaje hirurg. Prva faza bi bila ona kada primetimo da postoje, moguće je napipati promene na koži i vizuelno ih registrovati. To je u stvari bezbolna faza kada nemamo nikakav problem. Druga faza znači da počinju da se javljaju komplikacije. Kada će se desiti prelazak iz prve u drugu fazu, ne može tačno da se pretpostavi.

„To je vrlo individualno. Recimo kod nekih pacijenata te proširene vene traju i po, da kažemo, od rane mladosti da su primetili da postoji problem sa proširenim venama. Pa to polako napreduje. Kod nekih pacijenata uglavnom to kreće nekako rapidnije. Ali poenta je u tome da mi ne znamo kada će da se desi komplikacija. I uvek treba da se reaguje u toj nekoj prvoj fazi. To je ono što je ključ kod svake bolesti“, ističe dr Dragić.

Uzroci nastanka proširenih vena

Zaključak do kojeg je medicina za sada sa sigurnošću došla je da je jedan od uzroka nastanka proširenih vena jeste genetska predispozicija.

„Skoro 99 odsto mojih pacijenata mi uglavnom kaže da imaju jednog ili oba roditelja koji imaju proširene vene. I nekako se ta proširena vena i razvije“, navodi hirurg.

Pojava proširenih vena se može izbeći zdravim životnim navikama i fizičkom aktivnošću, ali ako imamo genetsku predispoziciju, gotovo je teško izbeći, posebno kod žena.

„Žene su, da kažemo, malo osetljivija populacija za problem sa proširenim venama zbog tih hormonskih oscilacija, a pogotovo nakon trudnoća. Trudnoće u stvari pospešuju razvoj proširenih vena, pogotovo zbog toga što u stomaku prilikom razvoja ploda dolazi do rasta materice i krvnih sudova, a samim tim i do stvaranja proširenih vena. Nakon trudnoće dolazi do povlačenja materice, to se skuplja, međutim, vene koje su se proširile, ostaju kao takve i pritiskaju noge“, objašnjava doktor.

Leto i proširene vene

Leto i visoke temperature donose dodatne probleme ljudima koji pate od problema proširenih vena i to zna da bude veoma mučan period godine.

Međutim, kako ističe gost Jutarnjeg programa, danas se proširene vene relativno lako leče, mnogo uspešnije nego nekada.

„Tako da, uglavnom savetujem pacijentima koji imaju proširene vene da se jave na vreme i da se taj problem rešava do leta, da bi na leto mogli da uživaju i mogli da funkcionišu“, savetuje dr Dragić, koji je inače dobitnik svetskog priznanja za metode u lečenju proširenih vena.

Laserska terapija u lečenju proširenih vena

„Meni je jako drago zato što sam uradio prvu lasersku operaciju u Srbiji, ne samo u Srbiji, nego u celom regionu i jednu od prvih u svetu. I jako mi je drago što sam od tog momenta se preusmerio da se bavim isključivo venama, posebno što u tom  periodu nije bilo puno lekara koji su se isključivo bavili tim problemom. Zato i nije bilo ni tehnika koji su mogle da doprinesu nekom dobrom načinu lečenja“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Dodaje i da više ne postoji ni jedan slučaj gde bi morala da se primeni klasična hirurška intervencija koja je bila dobra dok nisu postojale druge metode, ali da otkako je uvedena laserska tehnologija, laser se sa uspehom koristi i u venskoj hirurgiji.

„I danas slobodno možemo da kažemo svim pacijentima da ne postoji ni jedan, i doktorima isto tako, da ne postoji ni jedan razlog zašto bi neko danas bio operisan tom starom klasičnom metodom“, naglašava doktor.

Međutim, napominje doktor, uspešnost lečenja, pored minimalno invazivnih i preciznih metoda, 90 odsto zavisi od uspešnosti hirurga, a 10 odsto od lasera.

„Pacijenti moraju dobro da prouče procedure koje se rade, pošto danas postoje puno procedura koje su zastupljene. Moraju da se raspitaju oko toga koja je procedura i kod kog doktora će da se obrate, zbog toga što je procenat recidiva jako veliki ukoliko to doktor ne uradi dobro“, napominje dr Prtar Dragić na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

(RTS)