Polen „procvetao“ u žarkom aprilskom letu – kada se uzimaju lekovi protiv alergija

Zahlađenje i kiša delimično su oborili visoke vrednosti polena u vazduhu i ublažili simptome kod pacijenata koji imaju alergiju na polen. Dokle će biti tako objasnila je gošća Jutarnjeg porograma Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine.

„Kiše operu sve nečistoće iz vazduha i obore visoke vrednosti koncentracije polena u vazduhu. To prija osobama alergičnim na polen, jer je od februara zabeleženo preko desetak vrsta polena u vazduhu. Breza, koja je veliki alergen, bila je u cvetanju i sada je u završnoj fazi. Najviše smo alergični na vrbu, jasen, vres, koprivu, trave…“, istakla je Mitrovićeva.

Od kada se radi monitoring, nikada nije bila ovako visoka koncentracija polena u vazduhu tokom aprila.

„Blaga zima i početak proleća uslovili su ranije cvetanje biljaka i veliku količinu polena drveća. Tu ne možemo puno da uradimo, ali ono što možemo, i pravo je vreme da pričamo o tome, jeste da smanjimo intenzitet polena i korova. Apel za sve nas je da budemo odgovorni i da ambroziju uništimo. Strategija na nivou grada je da se angažuju stručne službe da se ambrozija iskoreni. To je ozbiljna akcija. Vojvodina je crna tačka ovog invazivnog korova koji dobro opstaje na našem podneblju. Vetar može da ponese polen na daljinu do 100 kilometara“, rekla je Mirjana Mitrović.

Vrednosti polena u vazduhu

Na teritoriji Republike Srbije ima 30 mernih mesta za merenje polena. Beograd ima tri merna mesta. Svi podaci se mogu videti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na android aplikaciji Polen Srbije koja se može preuzeti besplatno.

Mitrovićeva ističe da su lekari u stalnom kontaktu sa Agencijom i da traže podatke o količinama i vrednostima polena zbog vakcinacije pacijenata i adekvatne terapije.

Govoreći o terapiji, rekla je da se „antihistaminici i drugi lekovi koji nas spašavaju od alergija na polen uzimaju desetak dana pre kritičnih vrednosti polena u vazduhu“.

(RTS)