Počinje akcija besplatnih preventivnih pregleda kože, promene ne smemo da ignorišemo

U narednom periodu, u okviru kampanje „Rak je izlečiv“ koju vodi RTS, stručnjaci će posetiti sredine u kojima ne postoje dermatološke ambulante. Kampanja će trajati od juna do septembra.

Profesorka dr Danica Tiodorivić, predsednica Društva dermatovenerologa Srbije kaže da su izabrana mesta gde nema dermatologa, ili ih ima malo.

„Videli smo na samom terenu i u ambulantama povećanu incidencu karcinoma kože, pa tako i melanoma kao najmalignijeg među njima“, rekla je prof. Tiodorović, i najavila da će pregledi biti organizovani u Temerinu, Senti, Drenovcu kod Šapca, Minićevu pored Knjaževca, Soko banji, Topoli, Kosovskoj Mitrovici i u Gračanici.

Pregledi su besplatni i nema zakazivanja. Zdravstvena knjižica nije potrebna.

„Zajednički cilj svih nas je rana dijagnostika karcinoma kože. U preko 90 odsto slučajeva i melanom, i ostali nemelanomski karcinomi kože, nalaze se na koži. Znači, dostupni su pri pregledu. I upravo zato smo na ovim mestima, da bi povećali incidencu ranijeg karcinoma kože i melanoma.

Opodizanje svesti našeg naroda o malignim tumorima kože i pre svega o malignim karcinomima, čije incidence beležimo u svakodnevnom radu sve veće, mnogo veće nego pre, onda pravilno ponašanje na suncu, opasnost pregorevanja od solarijuma…“, ukazala je na ciljeve kampanje gošća Dnevnika.

Istakla je da ne treba ignorisati promene i da svaka zahteva dermoskopski pregled.

Kaže da se u poslednje vreme javlja više pacijenata među mlađima od 30 godina. Inače, dodaje, oko 80 posto mlađih od 30 godina jave se zbog problema usled solarijuma.

„Rano otkrivanje je najvažnije, zato što je tada jednostavna hirurška intervencija koja traje par minuta jedini terapijski vid, i Vi završavate sa terapijom, i zato je tolika neophodnost preventivnih pregleda“, objasnila je prof. dr Tiodorović.

(RTS)