Pitanja iz apoteke – prave odgovore daju farmaceutski savetnici

Posle savetnika za dijabetes, postkovid, hpv vakcinu, ili vakcine protiv gripa i pneumokoka, Farmaceutska komora Srbije nastavlja sa kampanjom  „Pronađi savetnika“. Apoteke su najdostupnija mesta kada nam je neophodna zdravstvena pomoć. Kada hoćemo da kupimo nešto protiv bolova, kada nas boli zub, glava, kada nam treba nešto jer nas lomi virus…

Ko su savetnici u apotekama

„Savetnici u apotekama su naše kolege magistri farmacije, koji su dodatno edukovani za farmaceutske usluge. Proces standardizacije farmaceutskih usluga započeli smo 2019. godine sa željom da savet koji nam daju u apotekama bude istog kvaliteta na teritoriji cele Srbije. Već imamo savetnike za bolesti dijabetesa, uslugu za izdavanje antibiotika i astmu. Ove godine uvodimo tri nove usluge, prva je za novouvedeni lek, druga za hipertenziju, a proširujemo i uslugu savetovanja za vakcinaciju“, istakla je Dragana Rajković.

Koja pitanja građani najčešće postavljaju u apoteci?

„Sve usluge u apoteci imaju određeni protokol primene, jer je važna racionalna upotreba lekova, kao i da se terapija pravilno sprovodi. Farmaceuti popišu lekove, uoče greške i daju savet pacijentu. U Srbiji postoji oko 960 savetnika za farmaceutske usluge“, rekla je Rajkovićeva.

Ističe da postoji sajt farmaceutske komore Srbije na kome se bira opcija „Pronađi savetnika“ da bi građani lakše došli do svojih savetnika. Pretraživanje je jednostavno, odabirom usluge i odabirom grada pojavljuje se spisak savetnika i njihovi kontakt telefoni i mejl adrese.

Nikada ne uzimajte lek na svoju ruku

„Nikada ne treba uzimati lek na svoju ruku. Oprez sa dijetetskim suplementima i antibioticima“, istakla je Dragana Rajković, iz Farmaceustke komore Srbije.

(RTS)