Obilujemo izvorima mineralne vode, a ne koristimo njene prednosti

Mineralna voda između ostalih minerala, sadrži natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum i svi oni daju vodi specifičan ukus i svojstva. Unoseći vodu, organizmu obezbeđujemo neophodne minerale koji utiču na različite funkcije našeg tela.

„Voda koja sadrži određenu količinu minerala svakako može blagotvorno da deluje na naš organizam zato što ona dopuni određene rezerve i pomaže nam u mnogim metaboličkim procesima koji se odvijaju u našem organizmu. Ukoliko govorimo o vodama koje sadrže izuzetno nisku količinu minerala, a neki put su to i demineralizovane vode, one će na jedan specifičan način dodatno da opterete naš organizam jer nemaju dovoljno tih minerala koji su potrebni“, objašnjava dr Dušan Avramović, specijalista higijene iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U procesu prečišćavanja, voda mora da zadrži svoje minerale i zdrava svojstva. Voda iz gradskih vodovoda je prerađena i spremna za upotrebu, pa sve popularniji prečišćivači vode koji se masovno kupuju, upravo uništavaju neophodne minerale.

„Postoji gradski vodovod, Beogradski vodovod koji ima filtriranu, prečišćenu i hlorisanu vodu. To je ona voda koja je spremna za piće i nalazi se u česmama u našim domovima, restoranima, kafićima i tržnim centrima. Takva voda je već filtrirana, prečišćena i hlorisana i takva voda ne bi trebala dodatno da se filtrira, znači nema potrebe“, napominje dr Avramović.

Prirodna mineralna voda izvire iz dubine zemlje gde je pod uticajem visokog pritiska i temperature. Takve su bunarske ili izvorske vode. Ove vode ipak zahtevaju dodatno prečišćavanje.

„Vode koje su bunarskog porekla, podzemne vode, recimo na nekim privatnim imanjima, vikendicama oko Beograda, mogu sadržati određene elemente koji odstupaju zbog kvaliteta zemljišta kroz koji prolaze i takve vode mogu biti dalje filtrirane odnosno mogu biti postavljeni filteri koji će te nečistoće otkloniti“, dodaje specijalista higijene.

Gasovi u mineralnim vodama mogu poboljšati cirkulaciju, disanje i raspoloženje. Ipak, treba biti oprezan sa količinom i vrstom mineralnih voda koje se konzumiraju.

(RTS)


Ostavite komentar