Obeležava se Nacionalni dan donora, jednim plemenitim „da“ možete produžiti nekoliko života

„Zahvaljujući jednom da, porodica je ostala na okupu, zahvaljujući jednom da, Nina raste uz svog oca ia Tamara ima svog supruga.To jedno da je učinilo mnogo više od jednog života“, rekao je Mladen Todić kome je transplantirana jetra.

Taj dan, kada je pre osam godina u Urgentnom centru KCS-a izvršena transplantacija, Mladen obeležava kao svoj drugi rođendan.

„Posle duge i teške bolesti i borbe za život, mi smo dočekali novi život. Kada kažem mi, mislim na celu svoju porodicu“, dodao je Todić, koji je četiri puta pozivan kao potencijalni primalac organa, a iz petog puta, sve se poklopilo. Zahvaljuje porodici koja je dala saglasnost za transplantaciju organa, koji mu je omogućio da nastavi da živi.

Nikola Stanojević je rekao to važno „da“, 2015. godine, kada se život njegove bake ugasio. O njoj kaže daje bila darežljiva i da je pomagala mnogima, tako da, dodaje, te njene osobine su porodici dale sigurnost da bi ona odobrila da se njenim organima sačuvaju životi; u ovom slučaju je spaseno četiri života.

Nikola je odrastao uz osobu koja je inače imala transplantaciju pluća. Na taj način je mogućnost donorstva imao u vidu, i bio informisan. Zato smatra da je jako bitno podizanje svesti u tom smislu.

Mladen, ispred udruženja „Zajedno za novi život”, kaže da je krajnje vreme da se tema donorstva vrati u fokus. On apeluje na medicinsku struku, društvo, državu, medije, ali i crkvu, da se uključe u podršku ovom programu.

„Ako se duže bavimo svi ovom temom, mislim da će doneti rezultate i da možemo da se pohvalimo dobrim rezultatima“, istakao je.

Ove godine, ostvarena je jedna saglasnost porodice, i dve kadaverične transplantacije su obavljene.

Jedanaest porodica je pitano za saglasnost koju oni ipak nisu dali. Todić smatra da je to poražavajuća činjenica.

„Moglo je da bude spašeno 40, do 50 života najugroženijih sa liste čekanja od 2.000. Nadam se da će kampanja koja počinje od Nacionalnog dana donora ove godine doprineti da se ta statistika popravi“, naglasio je Todić.

RTS od 2008. godine radi nacionalnu kampanju o transplantaciji. Bilo je pre pandemije koronavirusa i do 40 donora i više desetina sačuvanih života. Tu je i odgovarajući kadar, kao i neophodni uslovi za presađivanje organa.

„Neophodna nam je samo ova kampanja, da ljudi shvate da tu nema mesta predrasudama ni strahovima, da shvate da u jednom timu za transplantaciju organa radi 50 zdravstvenih radnika, gde je procenat malverzacije praktično ispod nule“, naveo je Todić.

Nikola Stanojević na kraju kaže da je bol zbog gubitka njegove bake ublažen saznanjem da njeno srce negde i dalje kuca i spasilo živote. Poručuje porodicama da se odluče na takav čin koji će i njima olakšati gubitak, i koji je za divljenje.

(RTS)