Nova studija: Konzumiranje šećera može povećati rizik od kamena u bubregu

Zdravstveni problemi koje može uzrokovati šećer iz prvenstveno kupovnih i prerađenih namirnica, uključuju bolesti srca, masnu jetru, dijabetes, kancer, neravnotežu matabolizma… Novo istraživanje pokazuje da se na listu može dodati povećan rizik od razvoja kamena u bubregu.

Istraživači iz Kine i Švedske pokušali su da utvrde da li dodatni unos šećera utiče na formiranje kamena u bubregu i objavili su svoje nalaze u časopisu Frontiers in Nutrition.

Analizirali su skupove podataka Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani SAD od 2007. do 2018. Konkretno, analizirali su ljude koji su imali najmanje 20 godina i koji su prijavili istoriju kamena u bubregu i pritom dali podatke o šećeru u ishrani.

Autori studije koristili su postojeće informacije za procenu povezanosti između dodatih šećera i kamena u bubregu uz eventualne dodatne faktore rizika.

Ukupno 28.303 odrasle osobe su bile deo analize sa prosečnom starošću od 48 godina sa relativno jednakom zastupljenošću  muškaraca i žena.

Istraživači su otkrili da je veći procenat kalorija unesenih iz dodatog šećera bio u korelaciji sa većom pojavom stvaranja kamena u bubregu.

Na kraju, autori su zaključili: „Veći procenat unosa energije iz dodatih šećera značajno je povezan sa većom pojavom kamena u bubregu. Ova studija pruža dokaze za taj odnos“.

„Ovo je naša prva studija koja izveštava o povezanosti između konzumiranja dodanog šećera i kamena u bubregu“, rekao je vodeći autor dr Šan Jin, istraživač u pridruženoj bolnici Medicinskog koledža Severnog Sečuana, u Nančongu u Kini i dodao: „To sugeriše da ograničavanje unosa dodanog šećera može pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu“.

Međutim, ima još toga da se nauči, objasni i prouči o ovoj povezanosti.

„Potrebne su dalje studije kako bi se detaljno istražila povezanost između šećera i raznih bolesti ili patoloških stanja. Na primer, koje vrste kamena u bubregu su najviše povezane sa dodatnim unosom šećera? Koliko treba da smanjimo potrošnju dodatog šećera da bismo smanjili rizik od stvaranja kamena u bubregu? Ipak, naši nalazi već nude dragocene uvide donosiocima odluka“, pojasnio je dr Šan.

Kako ograničiti potrošnju šećera

Imajući u vidu podatke iz navedene studije, važno je imati na umu količinu šećera koju ne treba prekoračiti. Američko udruženje za srce preporučuje konzumiranje ne više od 100 do 150 kalorija iz šećera, što je oko šest do devet kašičica ili 20 do 36 grama.

Da biste smanjili unos šećera, ograničite ili izbegavajte konzumiranje namirnica kao što su gazirani sokovi, energetska pića, mlečni deserti kao što je sladoled, bombone, zaslađeni čajevi i voćna pića, grickalice, torte, pite, rafinisane ugljene hidrate, suvo voće i voćne grickalice, soseve, prelive, marinade, palačinke, zaslađene jogurte…

Pored toga, kada zaslađujete hranu, odlučite se za zamene za šećer i prirodne zaslađivače umesto veštačkih zaslađivača i šećera, kao što su med, stevija, urme, javorov sirup…

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike