Nova metoda spasila ženu obolelu o karcinoma pankreasa; doktor Bracanović: Nije bilo straha, samo neizvesnosti

Hirurg Urgentnog centra, doktor Miloš Bracanović rekao je, gostujući na RTS-u u okviru kampanje „Rak je izlečiv”, da je rak pankreasa tihi ubica, kao i da je sve učestaliji.

„U poslednjih 20 godina duplo je učestaliji. Smatra se da je način života jedan od razloga za stvaranje ovog karcinoma. Prvenstveno pušenje, gojaznost, dijabetes i alkohol su neki od razloga za nastanak ovog karcinoma. Takođe, genetska predispozicija za stvaranje ovog karcinoma nije zanemarljiva i uvek treba obratiti pažnju na to”, navodi doktor Bracanović.

Objašnjava da rak pankreasa ima rizike u odrađenom životnom dobu.

„Smatra se da ljudi između 40 godina imaju smanjenu incidencu u stvaranju ovog karcinoma. Između 40 i 60 godina neka umerena, a posle 60 je nešto što je učestalo, smatra se učstalim za stvaranje karcinoma. Mi imamo pacijente mlađe životne dobi, što možda ranije nije bilo, ali smatramo da je napredovala dijagnostika, dostupnost dijagnostike i ti karcinomi se otkrivaju u nekom ranijem dobu“, poručuje Bracanović.

Za rak pankreasa kažu da su simptomi nespecifični, odnosno da vrlo često neko misli da ga možda bole leđa ili ima stomačnih problema. Doktor Bracanović ističe da se upravo zbog toga kaže da je tihi ubica, kao i da kada pokaže simptome već je teško izlečiti se.

„Nešto što je često zanemarljivo jeste bol u leđima i ti noćni bolovi koji se javljaju i koje pacijenti uglavnom zanemaraju. Javljanje žutice i drugih simptoma u određenom delu razvoja bolesti mogu predstavljati neke faktore koje utiču na razvoj, ozbiljan razvoj bolesti i već teže lečenje“, dodaje Bracanović.

Pacijentkinja operisana novom metodom, intervencija trajala šest sati

U Srbiji je prvi put primenjena nova metoda lečenja, odnosno urađena je operacija koja je vrlo specifična. Intervencija je trajala čak šest sati, a u njoj je učestvovao multidisciplinarni tim.

„Metoda jeste relativno retka, radi se o uznapredovalom karcinomu tela pankreasa, kada on infiltriše to glavno celijačno stablo, dakle svi krvni sudovi koji hrane i jetru i želudac i slezinu i pankreas. Operacija jeste po tome specifična zato što se upravo uz tumor deo pankreasa, želudac, slezinu, limfne čvorove, vade i sve te arterije i to glavno stablo koje vaskularizuje“, objasnio je Bracanović.

Napominje da je najveći rizik za pancijetkinju posle operacije bilo to što je moglo da dođe do otkazivanja jetre.

„Mi smo to sprečili nekom interventnom procedurom radiološkom pre same operacije i time smanjili procenat komplikacija koje možda nastanu“, dodao je Bracanović.

Na pitanje kako je pacijentkinja, doktor Bracanović kaže da će njen oporavak dugo trajati.

„Naravno, ona je imala jako ozbiljnu bolest. Njen oporavak će biti dugotrajan. Mi smo je pustili u regionalni centar. Čuo sam sa kolegom, nadam se da će ona relativno brzo na kućno lečenje“, dodaje Bracanović.

Napominje da takvi pacijenti nemaju drugu perspektivu za lečenje, kao i da je takva vrsta intervencije bila neophodna.

„Nije bilo straha, samo neizvesnosti“

Na pitanje da li je bilo straha pre same intervencije, kaže da nije, ali da neizvesnosti uvek ima.

„Straha, pravo da vam kažem, nije bilo, jer strah ipak prethodnim radom, minulim radom, negde smanjujete na minimum, neizvesnost uvek postoji, i to bih prvo nazvao nekom neizvesnošću, to je nešto što možemo očekivati i sa tim se nosimo“, kaže Bracanović.

Za kraj ističe i šta je ključno u borbi sa rakom pankreasa.

„Najbolja je prevencija, redovne kontrole i to je ono što na neki način može da spreči ili da uhvatimo bolest u nekom ranom razvoju“, zaključuje doktor Bracanović.

(RTS)


Ostavite komentar