Niški dom zdravlja otvoren za preglede bez zakazivanja

Pregledi se odnose na rano otkrivanje karcinoma grlića materice, dojke, debelog creva, kao i na rano otkrivanje kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i depresije.

Građani takođe mogu izmeriti gustinu kostiju. Niški dom zdravlja preventivne preglede i skrininge organizuje svake subote, više od tri godine. Preventivni kardiološki pregledi bili su organizovani i u Beogradu.

Svaki put je zaista veliki odziv građana kao i danas. Čekaonice su pune, ljudi pristižu, a sve se radi po pojednostavljenoj proceduri, bez zakazivanja.

Dr Danijela Cvetković, načelnica Opšte službe DZ Niš, kaže da je najveće interesovanje za skrining na dijabetes, karcinom grlića uterusa i za mamografiju.

„Prošle godine uradili smo 8.500 skrininga na rak debelog creva, 4.500 na rak dojke i skrininga na dijabetes 11.600“, rekla je dr Cvetković.

Dodaje da je prošče godine tako otkriveno 233 dijabetičara, novih slučajeva karcinoma dojke 54, karcinom debelog creva novih 17.

Govoreći o okidačima navedenih bolesti dr Cvetković kaže da razlozi leže najpre u nepravilnoj ishrani, fizičkoj neaktivnosti i gojaznosti, odnosno metaboličkim poremećajima.

„Najviše slučajeva dijabetesa smo otkrili na vreme, da sprečimo komplikacije, da olakšamo terapiju. Iza toga je naravno stres, pušenje, upotreba alkohola, nezdrave navike, odnosno, ne radi se o genetski naslednim tumorima nego o nezdravim navikama“, objasnila je gošća Dnevnika.

Dom zdravlja u Nišu otvoren je do 14 sati za navedene preglede bez zakazivanja.

(RTS)


Ostavite komentar