Nije svaka dijareja ulcerozni kolitis ili Kronova bolest, ali se treba javiti lekaru

Svetski dan borbe protiv zapaljanskih bolesti creva, 19. maj, posvećen je obolelima od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, a ove godine, posebna pažnja usmerena je na najmlađe pacijente.

„Mi koji se bavimo ovom problematikom i koji svaki dan pomažemo pacijentima da pobede svoju bolest, nama je svaki dan 19. maj, ali upravo ovog dana treba posvetiti posebnu pažnju ovim pacijentima, kao i najmlađim obolelima. Nažalost, u Srbiji ima oko hiljadu dece koja imaju ulcerozni kolitis i Kronovu bolesti i te činjenice treba da budu svesni svi“, istakao je gastroenterolog Srđan Marković.

U osnovi ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti leži upala u digestivnom traktu. Tačan pokretač bolesti, međutim, i dalje nije poznat.

„Upalu može da pokrene nešto iz hrane, može da bude neka loša bakterija, može da bude na nekoj podložnoj, genetskoj osnovi koja zapravo leži u crevima. Ne znamo tačan pokretač, ali može se javiti u periodima stresa, kada organizam ne može da se izbori sa novonastalom situacijom i pokreće se imunološki odgovor u crevima“, objašnjava dr Marković.

Broj obolelih od zapaljanskih bolesti creva raste 

Ove bolesti creva su hronične i doživotne. Broj obolelih se povećao poslednjih decenija, između ostalog, i zbog, kako ističe dr Marković, prisustva teme u medijima i radu na tome da bolesti creva ne budu tabu tema, te se pacijenti češće sami javljaju lekaru.

„Generalno, hronični proliv, bolovi u trbuhu, svaka tegoba koja čoveka spreči da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti, treba da bude neki alarm i znak da upute pacijenta lekaru, a lekar dalje gastroenterologu“, ukazao je dr Marković.

S druge strane, nije svaka dijareja Kronova bolest ili ovakav tip bolesti, to može da bude i sindrom nervoznih creva.

I u slučaju zapaljenskih bolesti creva, ističe gastroenterolog, što se duže čeka na postavljanje dijagnoze, to je teže takvog pacijenta uvesti u remisiju: „Treba pred sobom da imamo čoveka koji ima zdravo crevo, a za to nam služi, terapija i pravovremeno postavljanje dijagnoze“.

Inovativne terapije kao spas

Lečenje zapaljenskih bolesti creva je napredovalo, postoje inovativne terapije koje su promenile tok bolesti.

„Mi sada sa tom terapijom možemo da uvedemo crevo u kompletnu remisiju i ono što mogu slobodno da kažem jeste da se negde veći broj pacijenta danas ovom terapijom leči, na sreću pacijenata, a naravno uz pomoć Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, jer je ova terapija zaista i skupa i inovativna, a može da pomogne. I to je ono što je važno – da od bolestnog čoveka mi napravimo radno sposobno čoveka uz pomoć te terapije“, poručuje dr Marković.

(RTS)