Ne dozvolite da vam zbog nemarnosti život bude ugrožen, nastavlja se skrining aneurizme trbušne aorte

Pregled je besplatan, i bezbolan, i trebalo bi da ga urade stariji od 50 godina i muškarci i žene.

„Ja samo da zamolim sve ljude, ja sam prošla taj skrinig, i zaista to je nekoliko, par minuta, ništa nije bolno, a možete biti bezbedni. Posebno pozivam one koji su u porodici imali takve pacijente. I šta time izbegavate? Izbegavate da vam život bude ugrožen, i da zbog nemarnosti, jer niste otišli da se pregledate gde vam je bilo omogućeno, da postajte hitan slučaj“, naglašava prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja

U zemljama sa velikim brojem pušača, kakva je i Srbija, ovaj skrining morao bi da bude sproveden u celoj zemlji, jer je upravo pušenje glavni faktor rizika za nastanak jednog od najozbiljnijih zdravstvenih stanja. Poruku, da zabrana pušenja i redovni skrining, menjaju statistiku, šalje i vaskularni hirurg iz Velike Britanije.

„Skrining je u Velikoj Britaniji počeo 2009.godine, i u ovom trenutku sprovodi se u 40 centara širom zemlje. Kod nas svi muškarci, kada napune 65 godina dobijaju poziv za pregled. Prevalenca obolevanja je smanjena na 1,3 odsto, a smrtnost za 50 odsto. Organizovani redovni skrining se sprovodi i u Americi, Australiji, Novom Zelandu, Danskoj, Švedskoj, Nemačkoj“, navodi dr Mital Dersai, vaskularni hirurg iz Velike Britanije.

A statistika u Srbiji upozorava. Samo u ovoj godini zbog pucanja trbušne aorte, u Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije hitno je operisano 70 pacijenata. Od 1992.godine, od kada vode evidenciju, bilo je 1.700 takvih operacija.

„ Ako se aneurizma trbušne aorte operiše kod pacijenta koji je dobro isputan, dobro pripremljen, onda je verovatnoća da se u prvih 30 posto operativnih dana desi smrtnih ishod na našoj klinici jedan odsto. To su pokazale čitave godine unazad ispitivanja. Međutim, ako se operiše kada rupturira, čak i u iskusnim kućama kakva je naša, koja ima najveću pojedinačnu seriju takvih bolesnika u svetu, i ako tu operaciju izvedu najiskuniji hirurzi i anesteziolozi, na godišnjem nivou od ukupnog broja takvih bolesnika, smrnost je blizu 30 odsto, i nigde u svetu nije mnogo bolji nego kod nas“, napominje prof. dr Lazar Davidović, vaskularni hirurg, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kada stanje postane hitno, pored većeg rizika po život, postoji i ona druga strana medalje, a to je finansijski momenat.

„Kada operišete mirno, i kada vam dođe ruptura, na smoj operacijije potrošnja je za 25 odsto veća. Infuzioni rastvori, transfuzija, potpora, produžena hopsitalizacija, i dodatna potrošnja u intenzivnoj nezi. To nije nevažno za jedan zdravstveni sistem“, ističe prof. dr Dušan Kostić, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju UKCS.

Zato je važno na vreme otkriti sve asimptomatske slučajeve.

„U onoj prošloj pilot kampanji mi smo pregledali četiri hiljade osoba, skoro 200 je imalo neki oblik aneurizmatske bolesti, uglavnom u početnoj formi, Dvadeset je upućeno na operaciju. Oni koji nisu imali bolest u početno fazi, oni su savetovani da prekinu da puše, provere srce, provere druge krvne sudove, da smršaju, da se bave fizičkomaktivnošću i da prate“, navodi dr Igor Končar, vaskularni hirurg, koordinator skrininga, Klinika za vaskularnu hirurgiju UKCS.

Pošto je hladniji period godine, da građani ne bi čekali, organizatori skrininga pozivaju da se zakaže pregled.

Za Kruševac, gde su pregledi u ponedeljak i utorak od 8 do 15 časova, telefon za zakazivanje je 037/414-509. U Novom Pazaru pregledi su u sredu, četvrtak i petak, a broj telefona za zakazivanje je 020/ 515- 0230.

(RTS)


Ostavite komentar