Na Svetski dan zdravlja možemo reći da je kovid postao obična respiratorna infekcija

Od pandemije koja je kosila ljudske živote i gde je u toku jedne godine priminulo 1,6 miliona ljudi, kovid je sada potpuno pod kontrolom, navodi dr Tatjana Adžić Vukičević.

„Mi kada smo počeli da se borimo protiv ove pandemije, 6. marta 2020. godine, nismo zapravo znali sa kojim se virusom borimo i kakve su njegove mogućnosti i moći. Onda smo, kako je odmicala pandemija, tako smo i mi učili i stasavali zajedno sa tim virusom. Taman kada bismo nešto novo naučili, saznali, onda bi nas taj virus ponovo iznenadi nekom svojom, drugom, trećom, petom mutacijom”, dodaje doktorka.

Najteži period je bio 2021. godina kada je samo u kovid bolnici u Batajnici zabeleženo preko 15.000 hospitalizacija, napominje gošća Dnevnika. U to vreme je harao najsmrtonosniji, najzarazniji, treći talas delta soja koronavirusa. Kako je cela populacija postala prokužena ovim virusom, tako je slabila i njegova moć da ugrožava ljudski organizam.

„I onda smo zahvaljujući moćnim vakcinama i lekovima, uspeli ovu bolest da sabijemo, što se kaže, u ćošak i da ona maksimalno, zaista, bude pod kontrolom.“

Sva lica koronavirusa

Bilo je više talasa pandemije i koronavirus je stalono iznenađivao i pokazivao svoja različita lica. U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti biće promovisana knjiga Kovid 19: Sva njegova lica koju je sa saradnicima napisala dr Tatjana Adžić Vukičević.

„U vreme pandemije kovida 19, u okolnostima izmenjene svakodnevne realnosti, medicinska doktrina, znanje, individualni i kolektivni napori svih zdravstvenih radnika bili su istinska protivteža, bolesti i umiranja i zvezda vodilja u borbi protiv novog, nauci do tada nepoznatog i nedovoljno definisanog virusa“, stoji u uvodu knjige.

„Knjiga je nastala kao zajednički rad mojih saradnika i mene. Znači nas preko 90 posto iz kliničkog centra Srbije, ostatak iz Medicinskog fakulteta u Beogradu. Naime, mi smo u marta meseca 2022. godine, na šta sam ja veoma ponosna, napravili prvu svetsku konferenciju o kovidu, u uslovima najgore pandemije, gde smo mi napravili skup u Palati Srbije i on je okupio oko 33.000 učesnika iz čitavog sveta“, naglašava gošća Dnevnika.

Na konferenciji je tokom tri dana trajanja bilo obrađeno 672 teme, a dr Adžić Vukičević je podstakla svoje kolege da to uobliče u jednu knjigu koja će budućim generacijama mladih doktora i specijalista pomoći ako u budućnosti dođe do neke nove pandemije, da znaju kako je protekla borba lekara.

Svetski dan zdravlja

„Povodom Svetskog dana zdravlja, ono što mogu da kažem našim gledaocima je da slušaju svoje telo, da slušaju signale koje nam naše telo govori kad vide da nešto nije u redu, da nešto nije uobičajeno, da se jave lekaru. Svakako, na prvo mesto moraju da dođu preventivni pregledi, naročito za muškarce i žene preko 50 godina života“, ističe dr Tatjana Adžić Vukčević.

Pored toga, svako od nas, dodaje doktorka, je da menjamo naše štetne životne navike, pre svega prestanak pušenja i preduzimanje mera protiv aerozagađenja. Takođe, veoma je važna fizička aktivnost i raznovrsna ishrana kako bismo promenili dramatičnu statistiku od 100.000 izgubljenih života godišnje od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

(RTS)