Mesecima se mučio sa jakim migrenama, mozak mu bio prepun larvi pantljičara

Čudan medicinski slučaj, koji je srećom imao srećan kraj i izlečenje pacijenta, opisuje istoriju bolesti 52-godišnjeg muškarca koji je mesecima već bolovao od jakih migrena.

Doktori Univerziteta Južne Floride i Regionalnog zdravstvnog centra u Orlandu naveli su da im se pacijent obratio za pomoć četiri meseca od kada su počeli bolovi u glavi, koji su postali sve učestaliji i jači, a uobičajeni lekovi protiv bolova više nisu pomagali.

Imajući u vidu migrene, doktori su ga poslali na kompjutersku tomografiju, kako bi skenirao glavu. Tada su uočili jasno prisustvo lezija uzrokovanih cistama sa obe strane mozga.

Dalji testovi su potvrdili da se radi o posebnoj vrsti infekcije svinjskom pantljičarom – neurocisticerkoza.

Uobičajena infekcija podrazumeva unošenje larvi pantljičare iz svinjskog mesa, a one posle migriraju u naša creva i mogu da izrastu u odrasle pantljičare.

Osim što mogu da uzrokuju bolove u gastrointestinalnom traktu i gubitak težine, pantljičare proizvode jaja koja se potom izbacuju za izmetom. Ukoliko ta jaja ponovo inficiraju svinju ili neku drugu životinju, ciklus života se ponavlja.

Međutim, ako druga ili čak ista osoba ponovo unese ta jaja, nova generacija patnljičara ne može da se razvije dalje od forme ciste. Ove ciste mogu da se prenesu u različite delove tela, uključujući i mozak i izazovu brojne probleme.

Iako su moždane infekcije pantljičarama veoma retke u zapadnom delu sveta, one su vodeći uzrok moždanih napada širom sveta, a cisticerkoza se smatra veoma zanemarenom tropskom bolešću.

Inficirani muškarac nije putovao u delove sveta gde je rizik od infekcija pantljičarom veći, niti je jeo kod uličnih prodavaca ili kioska brze hrane. Ipak, doktorima je ispričao da redovno jede svežu ili slabo termički obrađenu slaninu, pa je to skoro sigurno način na koji je uneo larve.

(RTS)