Lekovito bilje blagotvorno deluje, ako odaberemo pravu mešavinu

Gostujući u Jutarnjem programu. Ljiljana Basurović navodi da je zimski period vreme kada je na Institutu „Josif Pančić“ povećan obim posla, pre svega zbog respiratornih infekcija.

„Naši kupci dolaze po savet i po preporuku šta da koriste da bi lakše prevazišli svoje probleme. Tako da se kupuju monokomponentni čajevi, zatim čajne mešavine protiv nadražajnog kašlja, zatim produktivnog kašlja, preparati na bazi propolisa, meda, sirupi“, dodaje Basurovićeva.

Takođe, s obzirom na to da je vreme praznika i slava i da se jede malo jača hrana, česti su problemi sa digestivnim traktom, tako da je potražnja za preparatima koji pospešuju varenje veća, kao i za preparatima za jačanje imuniteta.

Kako odabrati pravu mešavinu

„Mi uvek savetujemo da se naši pacijenti konsultuju sa nama, upravo zbog toga što bilje može da deluje sa lekovima u sinergiji, odnosno da pojačava dejstvo, a može da bude i potpuno kontraindikovano“, napominje gošća Jutarnjeg programa.

Kada su u pitanju respiratorne infekcije, uglavnom nema ozbiljnih kontraindikacija, ali postoje neke grupe lekova gde je bilje potpuno kontraindikovano, posebno kod hroničnih bolesti.

„Recimo, lincura koja je kontraindikovana kod osoba sa hipertenzijom, ali u principu kada mi dajemo nešto za sniženje krvnog pritiska, onda te mešavine ili kapi deluju tako što izbacuju višak vode, utiču na umirenje organizma i u tom smislu mogu da snize pritisak, ali savetujemo da, recimo, ako koriste sintetsku terapiju u konsultaciji sa lekarom, ako je to moguće da se smanji doza sintetskog preparata“, dodaje fitofarmaceutkinja.

Sintetska terapija i lekovito bilje

Biljna apoteka Instituta „Josif Pančić“ uglavnom ima bilje blagog dejstva. Međutim, napominje Basurovićeva, pacijenti koji su na antikoagulantnoj terapiji, posebno starije životne dobi, moraju posebno da vode računa šta smeju da koriste od biljnih preparata.

„Tako recimo kamilica, koja se veoma često koristi, sadrži kumarin. Kumarin takođe razređuje krv kao i farin i onda imamo to sinergističko dejstvo i tada može da dođe do neželjenog efekta odnosno krvarenja. Ne bih želela da uplašim naše pacijente, ne bi trebalo da im nešto fali od jedne šolje, ali ako bi se to duže koristilo u punoj dozi onda već može da dođe do problema.“

Zato uvek treba napomenuti pri kupovini biljnih preparata koju sintetsku terapiju koristite, da li bolujete od neke hronične bolesti, da li je preparat namenjen deci, trudnicama i slično.

U svakom slučaju, ništa ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

Jačanje imuniteta

Preparate za jačanje imuniteta se koriste preventivno i mogu dosta da nam pomognu, ali nažalost toga se uglavnom setimo kada se razbolimo.

„Recimo, ehinacea koja direktno deluje na imunni sistem organizma, ali se ona ne sme koristiti kod autoimunnih bolesti. Sve gorke biljke, hajdučka trava, lincura, matičnjak, recimo, je jako dobar za jačanje imuniteta. Majčina dušica, timijan, ima toga dosta“, navodi fitofarmaceutkinja.

Lekovito bilje nije potpuno neškodljivo, ali svakako je manje škodljivo u odnosu na sintetske preparate i uvek je preporuka, ako je to moguće, najpre pokušati sa lekovitim biljem u lečenju kad su u pitanju neki lakši oblici bolesti i koristiti lekovito bilje kao pomoćno sredstvo u terapiji težih oblika bolesti, napominje Ljiljana Basurović iz Instituta „Josif Pančić“, na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

(RTS)


Ostavite komentar