Krpelji u akciji od februara – u prirodu uz kodeks oblačenja

Kako je istakla Snežana Kalabić doktorka Doma zdravlja „Savski venac“, ove godine su se pacijenti sa ubodima krpelja  javili još u februaru. To je znatno ranije u odnosu na prethodnu godinu. Zima je bila blaga, pa su krpelji ranije krenuli u akciju.

„Oko 30 odsto krpelja je zaraženo, ali to ne znači da ćemo se na ubod zaraziti. Potrtebno je da prođe oko 24 sata od uboda“, istakla je doktorka.

Gde grešimo kada vadimo krpelje

„Savetujemo pacijente da ako su u mogućnosti u prva 24 sata izvade krpelja ili da se jave najbližoj ambulanti. Da pokušaju sa pincetom, da ne gnječe i ne stiskaju, već da lagano izvuku krpelja. Ne treba ubodno mesto mazati nikakvim kremama, benzinom ili alkoholom, jer se tako povećava mesto zaražavanja“, rekla je doktorka Kalabić.

Zašto je krpelj toliko opasan i koje simptome ne smemo da ignorišemo?

„Ubod krpelja ne boli pa je važno da svako od nas pregleda svoje telo, meke delove. Na mestu uboda se u periodu od jednog do trideset dana javljaju koncentrični krugovi i to je znak da je krpelj bio zaražen. Može da se javi blaga temperatura, bol u mišićima, malaksalost. Treba se javiti izabranom lekaru ili Savetovalištu za Lajmsku bolest“, rekla je doktorka.

Koje su posledice Lajmske bolesti?

„Bolest deluje na zglobove, na srce, na nervni sistem i posledice su ozbiljne, pa lečenje treba početi na vreme“, istakla je dr Snežana Kalabić iz Doma zdravlja „Savski venac“.

Savetuje da ne treba izbegavati prirodu zbog krpelja, ali da otvorene delove tela treba zaštititi, nositi duge rukave i nogavice, nositi patike, naročito u šetnji šumom. Po povratku treba pregledati sve delove tela zbog krpelja.

(RTS)