Kristen Stjuart ekskluzivno za RTS: Ne zanima me da snimam savršene filmove

Pre deceniju i po svet je tresla groznica Sumrak sage zahvaljujući kojoj Kristen Stjuart i danas uživa svetsku slavu. Jedna od najtalentovanijih i najsvestranijih glumica svoje generacije, mnogim likovima udahnula je život – od Bele Svon do princeze Dajane.

Glumila je u filmovima velikana Vudija Alena i Dejvida Finčera, a sada i u najnovijem ostvarenju kontroverzne Rouz Glas. Oprobala se i kao rediteljka.

Kada se osvrnete na svoju karijeru sa širokim rasponom likova, koliko se promenio vaš pristup odabiru uloga u odnosu na same početke?

– Vrlo sam instinktivna u tome, raspoložena da grešim, da radim sa debitantima. Ne zanima me da snimam savršene filmove. Nikad ne pokušavam da se udaljim od sebe da bih glumila neki lik, zapravo pokušavam da se približim sebi. To se nije promenilo, a imam sreće da se glumom bavim od desete godine

Kako je vaše glumačko iskustvo uticalo na vaš pristup režiji i šta možemo očekivati od igranog filma koji ste režirali, Hronologija vode?

– Lepo! Da, tako se zove film koji sam režirala. Moje omiljeno iskustvo kao glumice je razmena sa rediteljem. Osećam se kao da su mi partneri na sceni. Kad god gledam nešto što mislim da je uticalo na mene, uvek mogu da zamislim gde je taj reditelj na setu u odnosu na mene, pa tako i ja radim.

Film Ljubav, laži, krvarenje istražuje teme ljubavi i ličnog preobražaja i predstavlja jedinstven portret ženskih likova. Koliko ste kao glumica doprineli tome?

– Lu, moj lik je neko ko misli da zna ko je, štiti sebe i nekako je isključena, ali shvata da kada treba može da bude drska i velika i da zauzme mnogo više prostora nego što zauzima mnogo žena u tom njenom gradiću.

Posle Sandens festivala gde je imao svetsku i Berlinala gde je upriličena evropska premijera, triler koji je svojevrstan omaž američkim klasicima iz 80-ih, Ljubav, laži, krvarenje sa Kristen Stjuart u glavnoj ulozi stiže i u srpske bioskope.

(RTS)