Koža pamti svaki minut proveden na suncu – preventivnim pregledima protiv melanoma

Bez čekanja, uputa i knjižice. Za preventivni pregled kože potrebna je samo dobra volja.

„Ovog petka krenućemo sa besplatnim dermoskopskim pregledima u ambulantama Zrenjanina i to seoska ambulanta Banatskog Despotovca, Lazarevo. Da bi u subotu 9. septembra besplatni pregledi bili obavljeni u seoskim ambulantama nadomak Kikinde, 15. septembra u seoskim ambulantama Mitrovačkog Fruškogorja i 16. septembra bićemo u Srbobranu gde nema dermatologa“, najavila je prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije.

„Prošle godine je u Sremskoj Mitrovici je sproveden ovaj program u četiri najveće seoske ambulante. Odziv je bio veliki, nekoliko stotina pacijenata je pregledano, od toga je desetina pacijenata kod kojih su uočene promene, prosleđena na dalja lečenja“, objašnjava Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice.

Sa pregledima nastavljaju.

„Udruženje dermatovenerologa Srbije uz podršku Ministrastva zdravlja i RTS-a sa projektom Rak je izlečiv nastaviće sa besplatnim dermoskopskim pregledima u regijama ugrožene populacije, kao i gde nema dermatologa“, istakla je prof. Tiodorović.

Poslednjih godina u ordinacijama je sve više mladih. Zato dermatolozi poručuju da se mora delovati preventivno, a to u praksi znači edukacija od detinjstva i redovni pregledi kože.

„Sport jeste veoma važan, ali je samo igračka kojom deci dajemo sazrevanje odosno odrastanje, da postanu zdravi i pravi. I ukoliko im organizujemo prostor u kojem će oni raditi, razvijati se na najbolji mogući način, onda iz različitih apsekata mogu dobiti saznanja i jedan od aspekata osim pregleda jeste i edukacija“, kaže Vladimir Grbić.

„Nažalost, iako napreduje lečenje melanoma, imamo sve više i više obolelih. To je zato što uprkost apelima i lekara i nas iz udruženja, ljudi i dalje idu u solarijum i sunčaju se“, naglasila je Iva Savić iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

Bilo da je sunce ili kiša u narednim mesecima kožu moramo zaštititi, jer istraživanja pokazuju da ona pamti svaki minut proveden na suncu.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike