Kakvo je stanje zdravlja budućih prvaka

Doktorka Mitrović napominje da su predškolska deca u suštini najzdraviji deo populacije. To su deca koja su prebolela sve infekcije u vrtiću, a još uvek nisu podlegli hroničnim nezaraznim bolestima.

„Imamo gojazne dece, ali u nešto manjem procentu. Imamo krive kičme, ali ne u smislu skolioze, nego u smislu vratne lordoze. Oni sad svi nažalost gledaju telefone, tablete, kompjutere, pa je to problem. Ponegde imamo dece sa dioptrijom koja se prati još od ranije, još od četvrte godine“, navodi dr Mitrović.

Međutim, ono što se zapaža sve češće na ovim pregledima pred polazak u školu jeste da je govor sve više problem i to ne samo kod predškolaca, već i mlađe dece. Logopedi daju korektivnu terapiju, ali kod najvećeg broja ove dece problem je već uočen i započeti su logopedske vežbe.

„Ipak, problemi sa kičmom su vrlo simptomatični. Mi nekako kad krenemo sa sistematskim pregledima u prvom, trećem, petom razredu, kako razredi odmiču, tako se kičma više krivi. Dva su razloga. Jedan su stvarno strašno teške torbe, tako da je važno da se torbe uvek nose na dva ramena, a drugi je razlog rast. Dete kad naglo izraste, ta kičma se krivi ako ne obratimo pažnju“, napominje doktorka.

Pred polazak u školu sistematski pregled obuhvata specijalističke preglede ortopeda, logopeda, oftalmologa, otorinolaringologa i laboratorijske analize krvi, na osnovu kojih pedijatar šalje elektronsku prijavu u centralni registar sa kojom se deca upisuju u školu.

(RTS)