Kako da visoke temperature ne ugroze najmlađe

Profesor dr Vladislav Vukomanović, kardiolog-pedijatar i zamenik direktora Instituta za majku i dete “ Doktor Vukan Čupić “ istakao je da postoji bitna razlika u toleranciji visokih temperatura kada je reč o deci i odraslima.

„Deca imaju veću površinu u odnosu na telesnu masu, pa lako odaju i primaju toplotu. Postoji nerazvijenost lojnih žlezda, pa je njihovo znojenje manje nego kod odraslih“, rekao je profesor dr Vladislav Vukomanović, kardiolog, upravnik Pedijatrijske klinike Instituta za zdr. zaštitu majke i deteta.

Hidrirajte svoju decu i čuvajte ih od vrućina

„Dehidratacija koja je uslovljena visokim temperaturama može da dovede do brzog porasta telesne temperature kod dece, tri do pet puta brže nego kod odraslih. Posledice mogu biti katastrofalne.

Zbog toga ne treba zaustaviti ni fizičke ni sportske aktivnosti dece kada su temperature visoke, ali treba u najtoplijim delovima dana izbegavati aktivnosti“, rekao je profesor.

Ističe da je važno prilagoditi odevanje, jer fizička aktivnost kod dece generiše mnogo veću količinu energije i toplote u organizmu, naročito kod gojazne dece, deca koja imaju astmu. Potrebna je kontrola nad decom, koja treba da unose dovoljnu količinu tečnosti.

(RTS)