Institut za onkologiju sve uspešniji u borbi sa karcinomom, zdravije navike i prevencija i dalje ključ borbe

„Veliki broj pacijenata svakoga dana operišemo – oko 20. Više od 150 prima hemoterapiju, a skoro 400 pacijenata se dnevno zrači. Velike su gužve, ali uspevamo da sve to izvedemo“, kaže direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, Milan Žegarac.

Godišnje najviše ljudi oboli od karcinoma pluća, čak oko 7.000, a od karcinoma debelog creva oko 5.200. Rak dojke je na trećem mestu po učestaloti – oko 4.400 obolelih.

Karcinomi su, kako kaže, pretežno bolesti starije populacije i što se produžava životni vek, veći je broj obolelih. Ipak, to ne isključuje činjenicu da ima i mnogo mladih koji pate od ove opake bolesti.

Koliko su zdravije navike, bolja ishrana i razvijenija svest važne, Žegarac napominje da su dve trećine faktora koji utiču na nastanak karcinoma faktori na koje sami možemo da utičemo.

Osim menjanja životnih navika, izuzetno su važni i skrining programi i otkrivanje karcinoma na vreme, jer je u tom slučaju lečenje mnogo lakše.

„Sada imamo nove aparate za zračenje i imamo ih osam. Prošle godine smo dobili dva nova, pa uspevamo da u skladu sa protokolom u roku od 30 dana pacijenti krenu sa zračenjem. Isto važi za hirurgiju, isto za medikalnu onkologiju. Letos smo uspeli da napravimo tri nove dnevne bolnice sa 30 stolica za prijem hemoterapije. To nam je bilo usko grlo, a sada umnogome olakšava posao“, ističe Žegarac.

I pored teškog posla kojim se bave i bolesti protiv koje se bore, lekari Instituta za onkologiju moraju da gaje empatiju i specijalan odnos sa pacijentima, a tu su i prateće službe za psihosocijalnu podršku. O tome govori i ocena od 4,6 (na skali do pet), koju su pacijenti dali kada im je zatraženo da ocene kvalitet lečenja.

(RTS)


Ostavite komentar