Institut „Dedinje“ uvodi još jednu novu metodu u lečenju srčanih aritmija

Na Institutu „Dedinje“ kardiohirurzi zajedno sa kolegom iz Nemačke ulaze u operacionu salu da energijom pulsnih talasa operišu troje pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom starosti od 45 do 70 godina. Doktor Milisav Tomović, načelnik Odeljenja elektrofiziologije i elektrostimulacije Instituta „Dedinje“, podseća da je prethodne nedelje urađeno 16 kriobalonskih ablacija u cilju lečenja pacijenata koji imaju poremećaj srčanog ritma.

„Ovo što radimo danas je nešto što je komplementarno sa ovom metodom s obzirom da sve ranije tehnologije su obuhvatale ili zagrevanje srčanog mišića ili hlađenje srčanog mišića i time dovodeći do električnog oštećenja njegove funkcije, sprečavajući mogućnost da se stvori ili održava aritmija. Sad, s obzirom da ta tehnologija postoji jedna i druga jako dugo, uvek postoji ipak neka bojazan koliko su one sigurne i da li su dovoljno efikasne“, dodaje dr Tomović.

Naučnici su otkrili novu tehnologiju, nazvanu energija pulsnih talasa koja će danas biti promenjena na Institutu „Dedinje“. Ona u suštini nije termalna tehnologija i ne dovodi do promene temperature tkiva, ali ima visoku specifičnost za srčani mišić, objašnjava gost Dnevnika.

„Tako da je pokazano da mi možemo da onemogućimo električnu funkciju samog srčanog mišića bez mogućnosti oštećenja ili smanjenja na najmanju moguću meru oštećenja okolnih struktura, kao što su nervi i krvni sudovi, i pogotovo jednjak koji se nalazi baš blisko sa levom pretkomorom u kojoj i vršimo intervenciju“, napominje dr Tomović.

Ovo je nova tehnologija koja se u svetu koristi najviše tri godine i tek sada počinje da se razvija, ali ono što je ustanovljeno u studijama, u suštini je bezbedna, a možda i efikasnija intervencija i traje kraće.

Srčne aritmije nisu redak problem, a u našoj populaciji je jedan od najčešćih kardiovaskularnih stanja koje nekada može da ugrozi i život pacijenata.

„Nisu svi pacijenti pogodni da im se uradi intervencija, ali velikom broju pacijenata možemo da pomognemo, pogotovo onim bolesnicima kojima aritmija smeta i onemogućava ih u svakodnevnom životu“, naglašava dr Milisav Tomović, načelnik Odeljenja elektrofiziologije i elektrostimulacije Instituta „Dedinje“.

(RTS)


Ostavite komentar