I posle korone – korona, zašto nekada oporavak traje baš dugo

U prethodnom periodu, mogli smo da vidimo i osetimo da kovid pogađa i naše fizičko, ali i mentalno zdravlje.Oporavak nekada nije ni lak, ali ni kratak.

„Iako smo mislili da smo izašli iz kovid pandemije, mi smo suštinski još u njoj. Imamo dva pojma koja se zovu postkovid i long kovid. Veliki broj naših pacijenata i posle kovida, ima veliki broj poremećaja poput: aritmija, povišenog krvnog pritiska, oslabljenost srčanog mišića, infarkta miokarda, šloga…“, kaže prof. dr Nebojša Tasić, kardiolog sa Instituta „Dedinje“.

Neke od tih simptoma imala je i Ina Ignjatović. Prvi put su se javili pre desetak godina, ali je čak pet godina bilo potrebno da se postavi dijagnoza – sindrom hroničnog umora.

„Od kako se postavila dijagnoza moje stanje je dosta bolje, najbitnije mi je da nemam iscrpljenost. Mnogi simptomi su nestali“, priča Ina ispred Udruženja pacijenata sa sindromom hroničnog umora.

A da bi nestali i kod drugih pacijenata, pre svega kod onih sa postkovid sindromom, u Institutu „Dedinje“ organizovan je simpozijum koji je okupio oko 150 stručnjaka. Svi oni pokušavaju da odgovore i na pitanje o tome kakva je veza između ova dva sindroma.

„Odgovor je da je sindrom hroničnog umora jedan podtip i podgrupa sindroma postkovid sindroma. Jedna grupa pacijenata su pacijenti koji imaju simptome, ali se to još nije diferenciralo u smislu komplikacija. Druga grupa su komplikacije posle kovida, i treća je grupa sa sindromom hroničnog umora.Imamo veliki broj pacijenata u toj grupi“, rekao je prof. dr Branislav Milanović, šef Neurokardiološke laboratorije na Institutu ,,Dedinje“.

„Naši pacijenti su već naviknuti na jedan doprinos ovde, pre svega kroz tu neurokardiološku laboratoriju profesora Milovanovića, preko Centra za prevenciju profesora Tasića, kroz integrisanost takvih službi. Dobiće jednu sigurnu instituciju kojoj se mogu javiti, a ona će kao krovna institucija dalje širiti po Srbiji“, izjavio je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta „Dedinje“.

Od prvog zaraženog kovidom 19 u Srbiji do danas, registrovan je kod više od 2,5 miliona slučajeva.

(RTS)


Ostavite komentar