HPV vakcina za dečake i za devojčice od 9 do 19 godina

Zašto je obuhvat ovom vakcinom tako mali, ako dnevno od raka glića materice izgubimo dva života ? Predavanje na konferenciji, povodom godinu dana imunizacije hpv vakcinom u Srbiji, održaće i profesor Aleksander Kenet, profesor na Univerzitetu na Floridi i dečji infektolog.

U SAD, Kanadi, Australiji …vakcina protiv humanih papiloma virusa je u upotrebi 15 i više godina. Kakvi su rezultati, kakav je obuhvat?

– Postigli smo izvanredan uspeh kada je reč o primeni HPV vakcine u Kanadi, Americi, Australiji. Projekat je započet 2006. godine. Primetili smo da je rak grlića materice počeo da opada, pa vakcinišemo i devojčice i dečake. Na dobrom smo putu da eliminišemo bolesti vezane za HPV.

Spomenuli ste rak grlića materice i druge maligne bolesti koje izazivaju benigne i maligne bolesti. Kako ste uspeli davanjem vakcine, da postignete dobre rezultate. Australija je skoro iskorenila bolest.

– Sve je to počelo kao nacionalni program. Čestitam Srbiji na novom programu. Osnova ovog uspeha je korišćenje škola da se mladi vakcinišu, pa je vakcinacija postala uobičajena stvar. Važno je imati u vidu da je vakcinacija dvostruko važna, jer vrši skrining i daje prevenciju od raka.

Kao što znate, program imunizacije u Srbiji započeli pre više od godinu dana, o trošku države. Vakcinišu se i dečaci i devojčice od 9 do 19 godina. Sedam hiljada dece primilo je ovu vakcinu. Ali to nije dovoljno, šta je vaša poruka zdravstvenom sistemu?

– Dve žene dnevno preminu od raka grlića matericree, ali smo u Americi shvatili da sve više muškaraca umire od različitih karcinoma izazvanih HPV virusom. Roditelje treba posavetovati da vakcinišu svoju decu.

Vakcina je bezbedna proverena, data je u više milijardi doza u svetu

– Rezultati datih vakcina su odlični širom sveta. Pratimo njenu bezbednost i znamo da je delotvorna.

Koliko treba strahovati od drugih bolesti, zaraznih i nezaraznih?

– Kovid je i dalje problem širom sveta, ali imamo vakcine koje su eliminisale mnoge bolesti. Naš cilj je da naučimo da komuniciramo, kako bi smo mogli da vakcinišemo ljude.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike