Gladni ste posle obroka, šta vam telo poručuje

Kako je istakla nutricionistkinja Kerol Mareto, posle jela osećamo glad zbog emocionalnih problema, količine hrane koju smo pojeli, kao i zbog vrste hrane.

„Zbog pogrešnog načina ishrane, telo može da se ‘pobuni’ i pokaže potrebu za za još hrane posle obroka. Što manje hranljivih materija jedete, i što se manje odmarate u svakodnevnom životu, to je više energije potrebno vašem telu da nadoknadi energiju koju nalazi u novim porcijama hrane“, istakla je.

Kako se rešiti tog problema?

Pre svega, kada jedete, važno je da pokušate da to radite svesno, odnosno da razumete šta i koliko trenutno konzumirate. Kada jedemo na brzinu ili kombinujemo obroke sa drugim aktivnostima, sasvim je prirodno da ne shvatamo koliko smo pojeli i da je vreme da prestanemo, ističu stručnjaci.

Ako vam nedostaje proteina, glad će trajati duže. Zato je, navode stručnjaci, ključno da vodite računa o tome da u svoju ishranu unesete velike količine povrća i voća, koji su bogati vlaknima. Takođe treba da unosite kvalitetne proteine koji se nalaze u jajima, ribi, pasulju itd.

I stres povećava proizvodnju kortizola, što izaziva dodatno osećanje gladi.

Nedostatak sna takođe može biti jedan od razloga zašto ste gladni. Kvalitetan san je važan za regulaciju hormona uključujući grelin, koji se često naziva ‘hormon gladi’ jer utiče na povećan unos hrane.

Trebalo bi da spavate najmanje šest sati svake noći i manje koristite elektronske uređaje pre spavanja.

Pijte dovoljno vode

Kada organizam nema dovoljno vode, mozak se zbuni i pomisli da treba nešto da pojede da bi utažio žeđ. Ne zaboravite da pijete jedan i po do dva litra vode dnevno.

Takođe meni treba da bude uravnotežen na dnevnom nivou i da se sastoji od proizvoda različitih svojstava i hranljivih materija. Ako ne unosite dovoljno proteina, osećaj gladi će trajati duže.

Polovina našeg dnevnog menija treba da se sastoji od povrća i voća koji su bogati vlaknima, a imaju malo kalorija.

(RTS)


Ostavite komentar