Gerodontologija – Kako se stomatologija prilagođava sve starijoj populaciji

Zbog toga što rapidno raste populacija starijih osoba, i stomatologija mora da se prilagodi demografskom trendu. O tome su za RTS govorili doktorka Aleksandra Popovac i doktor Ivica Stančić.

„Gerodontologijom, odnosno protetikom pacijenata starijih dobi, bavim se skoro 20 godina. Eto, neka kruna tog rada je periodu 2009. godine i knjiga Stomatološka gerodontoprotetika, kada mi je Aleksandra tu bila desna ruka, da ta knjiga ugleda svetlo dana. Jer smo pacijente starije dobi doživljavali i sanirali iz protetskog aspekta u običnim procedurama cirkularne proteze ili neke druge proteze. Međutim, vreme, tehnologije, literatura i naše iskustvo već menjaju taj spektar indikacija. Pa eto, u tom smislu su krenula i naša istraživanja sa radovima koje su, slobodno mogu reći, Aleksandra će potvrditi, visoko citirani u naučnim časopisima. Tako da se odnos i strategija prema ovom delu populacije u smislu terapije dosta promenila, odnosno inovirala”, rekao je dr Ivica Stančić.

Neke demografske projekcije ukazuju da će trećina čovečanstva 2025. godine biti starija od 65 godina. Sa starenjem rastu i stomatološki problemi, i moraju da se i strateški postave novi okviri društva za unapređenje te stomatološke zdravstvene zaštite.

Multidisciplinarni pristup

Doktorka Aleksandra Popovac je, kaže, imala prilike da sarađuje sa kolegama iz inostranstva i da vidi na koliko je visokom nivou gerostomatologija u pojedinim evropskim i svetskim državama. Evropski kongres gerostomatologa ove godine održava se u Beogradu.

„To je za nas jedna velika čast i odgovornost i naš prvi zadatak je bio da napravimo neku vrstu promocije na ovom području, jer iako se mi bavimo, eto više od 10 godina imamo i drugih stručnjaka u Srbiji koje se time bave, nekako nije dovoljno izdvojena i prepoznata kao potrebna disciplina u stomatologiji, što se sad ovim kongresom menja i imamo veliki odziv ljudi iz Srbije, iz regiona”, rekla je dr Popovac.

„Jako je dobro što nam dolaze kolege gde je gerodontologija na jednom zavidnom nivou, što u smislu primene samih inovativnih metoda u lečenju starijih osoba, stomatološkom tretmanu, toliko i u organizaciji zdravstvenog sistema, sistema zdravstvene zaštite, organizacije zdravstvene službe i da možemo zaista da neke stvari naučimo od njih, da nam prenesu neka pozitivna iskustva. To su pre svega kolege iz Belgije, iz Holandije, iz Japana, iz Švajcarske, tako da se radujemo ovoj razmeni znanja i iskustva“, dodala je doktorka Popovac.

„Mislim da definitivno sa razvojem ove discipline da i predmet gerostomatologija treba da zauzme neku svoju poziciju koju zaslužuje. Trenutno je ona nama izborni predmet na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, mada definitivno svaka nova akreditacija će sigurno i imati u vidu napredak svake discipline, tako da će, pretpostavljam, i gerostomatologija naći mesto da bude možda čak i obavezni predmet za naše studente“, naglasio je dr Stančić.

Doktorka Popovac je dodala da su znanja iz svih oblasti stomatologije osim dečje stomatologije, a to su oralna hirurgija, restorativna stomatologija, endodoncija, implantologija, stomatološka protetika, potrebne da bi se adekvatno zbrinula starija populacija.

„Danas imamo više opcija, ali nam treba više i znanja da to primenimo i treba nam taj individualni pristup za svakog pacijenta da nađemo šta je ono što je najbolje za njega. A da bismo to umeli, moramo da imamo dovoljno i teoretskog znanja i praktičnog da bismo to primenili, da bismo uzeli u obzir njihova neka opšta oboljenja i stanja. Produžava se životni vek, ali nažalost, ako gledamo i globalno, oralno zdravlje globalno nije puno bolje i opšte zdravlje nije puno bolje. Znači, moramo i uzeti u obzir sve te faktore kada odlučujemo o tretmanu”, kaže dr Popovac.

(RTS)