Film „Nerazumevalica“ – jedinstveno ostvarenje koje pokazuje samu suštinu inkluzije

Autizam je dijagnostikovan jednoj od 68 osoba, što znači da u Evropi trenutno živi oko sedam miliona osoba iz autističnog spektra. Ukoliko uzmemo u obzir njihove porodice, možemo reći da je preko 20 miliona Evropljana na direktan ili indirektan način povezano s autizmom.

Film Nerazumevalica je projekat Udruženja „Svitac“ koje realizuje projekte koji imaju za cilj da promovišu decu i omladinu sa invaliditetom, između ostalog i autizmom u projekte kao što su inkluzivni mjuzikli, TV serije i sada film, kao i samu suštinu inkluzije, navodi Ksenija Mirković.

U ovom dugometražnom filmu, u trajanju od 78 minuta, glumi 44 dece i omladinaca, od kojih 33 ima neki oblik invaliditeta.

„Taj ceo dan svesnosti o autizmu je takav da obično prođe, samo se priča o tome, široke mase ne vide šta je autizam. Sad je dovoljno da odgledate jedan od dva termina ovog filma, jer ovo je bajka, jer oni su čudni, mi smo čudni. Oni ne mogu da glume nas, mi jako teško glumimo njih. Čak i svetski poznati glumci koji su glumili autizam, vide se greške u toj glumi, ne može da se dočara baš konkretno. I sad da bismo ih prikazali u najboljem svetlu, sklonili smo ih u bajku gde je čudno ponašanje odlično i prihvatljivo“, objašnjava scenaristkinja i producentkinja filma Nerazumevalica.

Ovaj film ujedno pokazuje i šta znači inkluzija i da je to zahtevan posao, dodaje Mirkovićeva. Sigurno bi bilo lakše da su uloge poverene tipičnoj deci, međutim namera autora filma je upravo bila to da se pokaže da i oni mogu nešto da urade.

„Inkluzija je težak posao za nas i ona treba da ima veliku pripremu. Ne možemo da ih bacimo negde i samo kažemo, ‘ti se ponašaj kako god hoćeš, mi ćemo te prihvatiti’. Ne, mi moramo da radimo sa njima, zato što je više tu stvar koliko se sa njima radi nego kako ćemo mi da se samo prilagodimo njima“, ističe gošća Jutarnjeg programa.

Projekat je podržan od strane Ministarstva pravde, a film je imao premijeru 2022. godine i do sada je prikazan na brojnim festivalima i osvojio nekoliko nagrada. RTS sada pruža priliku da film vidi još šira publika.

„Međutim, ja lično i svi mi koji radimo sa ovom decom ne volimo baš ove dane svesnosti, zato što imamo mnogo drugih problema. Mnogo druge dece koji imaju različite tipove problema, mi bi imali tokom cele godine po 30-40 dana svesnosti o svemu. Ovo je bio samo dobar povod da se film pusti i da se njega skrene pažnja da ne prođe tako neopaženo“, napominje Ksenija Mirković.

(RTS)