Deca mlađa od dve godine ne treba da gledaju u ekran, a do pete godine ne više od sat vremena dnevno

Švedski stručnjaci takođe ističu da je deci od druge do pete godine dovoljno sat vremena dnevno da budu pred nekim ekranom.

Uprkos tome što se već dugo vremena zna za negativan uticaj ekrana i plave svetlosti na razvoj dece, roditelji vrlo često ne poštuju savete.

U novim smernicama švedski stručnjaci objašnjavaju da je ograničenje izloženosti ekranima ključno kao i učenje dece navikama zdrave ishrane ili bezbednosti u saobraćaju.

Nedavno su i zvaničnici u Danskoj objavili pravila da mlađima od dve godine treba dozvoliti korišćenje uređaja samo u „veoma specijalnim slučajevima“, poput onih koji imaju problem sa učenjem.

„Iako digitalni ekrani mogu da budu izvor korisnih informacija, zabave i nude mogućnost kontaktiranja drugih osoba, mladi mozgovi još nisu zreli da bi mogli da prime te korisne stvari“, ističu švedski pedijatri.

Deca koja često koriste pametne telefone, tablete ili kompjuterske ekrane su razdražljiva, imaju lošiju koncentraciju i sećaju se informacija dva puta kraće od dece koja ne koriste pomenute uređaje.

Studije su takođe pokazale da su deca koja provode dosta vremena ispred ekrana podložnija bihevioralnim problemima, pa čak i dečjoj depresiji.

(RTS)


Ostavite komentar