Botoks nije samo za estetiku, koristi se kod preteranog znojenja, razrokosti, glavobolja

Jedna od najčešćih asocijacija za preterivanje u primeni procedura podmlađivanja lica je botoks. Kako dr Miloš Veljković kaže, botoks ne može da napravi otečen i „napumpan“ izgled lica, do ovakvog izgleda najčešće dolazi usled preterane upotrebe hijaluronskih filera ili veštačkih preparata kao što je biopolimer. Kako objašnjava, botoks jedino može dati veštački izgled ukoliko se obrve pozicioniraju na gore, a usled preterane primene može se javiti i rezistencija na ovaj preparat. 

„Na svaki lek organizam može steći rezistenciju, ali u praksi se to retko viđa, jer su to tretmani koji se izvode najviše dva do tri puta godišnje. Najmanje tri meseca treba da prođe između tretmana“, rekao je dr Veljković.

Najčešća primena botoksa je u predelu očiju, kao i za bore na čelu

„Botoks se koristi za bore na čelu i oko očiju, kao i za taj sjaj koji dobije koža nakon primene botulinskog toksina. Dve nedelje je potrebno da se ostvari puno dejstvo botoksa. Kada postoje asimetrije obrva, tada takođe koristimo botoks. Takođe i kod igranja kapka, tada prvo mora da se utvdi dijagnoza (blefarospazam), onda se primenjuje botoks kako bi smirio podrhtavanje mišića. Jedini lek za rešavanje tog problema je botoks“, rekao je dr Miloš Veljković i dodao da botoks može pomoći i kod razrokosti 

Botoks se primenjuje i kod razrokosti, postoji tačno kada se primenjuje botoks, a kada se to rešava flasterima, odnosno pokrivanjem oka flasterom kako bi se ojačao mišić.

Kako sprečiti komplikacije nakon primene botoksa

„Nakon botoksa pacijent ne bi trebalo da bude u ležećem položaju tri do četiri sata, alhohol ne bi trebalo da se koristi 48 sati, trening treba izbegavati dva dana. Jedna od komplikacija koja se dešava je i asimetrija obrva koju smo pominjali. Spavanje na leđima je prvi korak kod antiejdžinga koji pacijenti mogu da urade za sebe. Na strani na kojoj spavamo pravimo asimetriju i bore će biti izraženije na toj strani na kojoj spavamo“, objašnjava dr Veljković.

Botoksom je moguće korigovati i sitne nepravilnosti u predelu nosa, kao i šire nozdrve

„Kod osoba koje nemaju dovoljno potkožnog masnog tkiva prave se bore koje kreću na nosu, a spuštaju se ka podočnjacima. Primenom botoksa u taj mišić onemogućavamo pravljenje tog pokreta. Botoks se takođe može koristiti i za primenu na mišićima na nozdrvama. Kada se nasmejemo nos počinje da se širi, primenom botoksa u donjem delu nosa možemo sprečiti da se nozdrve šire kada se nasmejemo“, istakao je dr Miloš Veljković. 

Botoks pomaže i kod migrenoznih glavobolja, ovu intervenciju izvode neurolozi. Ali, kako kaže dr Veljković, dešava se da kod pacijenta, koji su uradili botos u estetske svrhe, dođe do smanjenja glavobolja, kao i da kod nekih glavobolje prestanu. Takođe ima svoju primenu i za rešavanje preteranog znojenja u regijama pazuha, tabana i dlanova. 

Dr Miloš Veljković je naglasio da, kada je nega lica u pitanju, prvo treba krenuti od higijene lica i unošenja dovoljne količine vode. Pacijenti ne treba da koriste botoks previše često i da se vode time da je „botoks popustio“. Mišiće treba pustiti da se vrate u svoju aktivnost i tek onda primeniti botoks.

„Kod pacijenata koji ne koriste zaštitni faktor i koji se previše sunčaju nijedna estetska procedura ne može da izgleda lepo. Kod tih pacijenata treba prvo rešiti hiperpigmentacije, treba da se vrati prirodan sjaj i svežina, ožiljci od akni, pa se tek tada treba upustiti u neke tretmane“, rekao je dr Miloš Veljković. 

Botoks nije pravi izbor kod osoba koje imaju usporenu limfnu drenažu i otečene podočnjake – kontraidikacija će biti još veća otečenost

„Kontraindikacije se javljaju kod osoba koje zadržavaju vodu u regiji podočnjaka, kod ovih osoba je usporena limfna drenaža. Ako primenimo botoks u toj regiji, umanjićemo mogućnost drenaže od strane mišića koji je paralisan, pacijenti će još više oticati“, objasnio je dr Miloš Veljković i naglasio da posebno treba biti oprezan i kod pacijenta koji imaju spuštene kapke jer kod njih se može desiti da usled primene botoksa kapak još više može pasti. Kod ovakvih pacijenata botoks se najčešće primenjuje centralno (između obrva i centralno na čelu) kako bi se postigao svežiji izgled. 

Dr Miloš Veljković je naglasio da se botoks ne primenjuje kod trudnica i dojilja, kao i kod osoba koje imaju kožna oboljenja kao što su ekcemi, dermatitisi, groznice, maligni melanomi. Botoks se ne primenjuje u estetsku svrhu ni kod pacijenata koji imaju određena neurološka oboljenja, jer kako kaže – u medicini najbitnije pacijentu pomoći, a ne odmoći. 

(RTS)


Ostavite komentar