Bore iznad obrva muče mnoge, kako makar malo „ispeglati“ čelo na prirodan način

Često su bore na čelu izraženije kao rezultat starenja, stresa ili specifične mimike lica. Dobra vest je da postoje efikasne metode za borbu protiv njih, i to na prirodan način.

Proizvodnja kolagena i elastina starenjem se smanjuje, što dovodi do toga da koža postaje manje gipka i otporna.

Pored toga, redovni pokreti lica kao što su mrštenje ili podizanje obrva, mogu stvoriti fine linije koje se vremenom produbljuju. Faktori životne sredine kao što su izlaganje suncu i zagađenje takođe mogu ubrzati stvaranje bora razbijanjem kolagena.

Ultraljubičasti zraci razlažu kolagen i elastin, gradivne blokove mladalačke, jedre kože. Takođe, kako starimo, naša koža prirodno proizvodi manje kolagena i elastina, što dovodi do tanje, manje elastične kože koja je sklonija boranju.

Još jedan od uzroka za pojavu jačih bora na čelu je i dehidracija odnosno suva koža.

Ostali faktori rizika uključuju pretersno gledanje u ekrane telefona, TV-a i kompjutera, stres, gravitaciju, loše životne navike i genetiku.

Da biste na prirodan način probali da se borite protiv bora na čelu, razmotrite najpre promene u načinu života.

Zaštita od sunca

Primena krema za sunčanje štiti vašu kožu od budućih UV oštećenja i pomaže u sprečavanju dubljih bora. Nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom od najmanje 30 svakog dana, čak i kad je oblačno.

Naravno, uverite se da koristite najbezbednije i najefikasnije kreme za sunčanje i izbegavate potencijalno štetne losione.

Hidratacija

Pijte dovoljno vode tokom dana da bi vaša koža bila hidrirana iznutra. Ciljajte na osam čaša dnevno i prilagođavajte količinu na osnovu nivoa aktivnosti.

Održavanje kože uz dobro hidriranje je ključno za održavanje njene elastičnosti i strukture. Osim što treba da pijete puno vode, koristite hidratantne kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu da biste zadržali vlagu.

Retinol

Retinol, vrsta vitamina A, stimuliše proizvodnju kolagena i obnavljanje ćelija, promovišući glatku kožu. Potražite kreme ili serume sa retinolom koje ćete dodati svojoj rutini nege kože.

Upravljanje stresom

Hronični stres može povećati nivo kortizola, a to zauzvrat može razgraditi kolagen. Vežbajte tehnike opuštanja kao što  da biste upravljali stresom i održali kožu zdravom.

Vežbe za lice

Redovno izvođenje vežbi za lice može pomoći u toniranju mišića koji se nalaze ispod vaše kože, smanjujući izraženost bora.

Isprobajte vežbe kao što su istezanje čela i podizanje obrva da biste ojačali područje čela.

Ishrana

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, vitaminima za kožu i omega-3 masnim kiselinama može unaprediti zdravlje kože i pomoći vam u borbi protiv znakova starenja.

Za optimalne rezultate uključite voće, povrće, nemasne proteine, zdrave masti.

Prirodni sastojci za negu kože

Sastojci poput aloe vere, kokosovog ulja i vitamina E imaju svojstva hidratacije i obnavljanja kože koja mogu umanjiti pojavu bora. Nanosite te prirodne preparate lokalno ili potražite proizvode za negu kože koji sadrže navedene sastojke.

Ostali prirodni sastojci za negu kože koje bi trebalo da konzumirate u namirnicama su ovas, niacinamid, magnezijum, vitamin C.

Peptidi

Peptidi, kao što su hidrolizovani peptidi kolagena, su obećavajući sastojak u borbi za smanjene bore, posebno kod bora na čelu.

To su kratki lanci aminokiselina koji signaliziraju ćelijama da proizvode više kolagena i elastina.

Kolagen i elastin su proteini koji koži daju strukturu i elastičnost, pa povećanje njihove proizvodnje može pomoći u smanjenju pojave bora.

Eterična ulja

Studije pokazuju da eterična ulja mogu pomoći u zaštiti zdravlja kože, uključujući sprečavanje i/ili umanjenje bora na čelu. Neka od najboljih eteričnih ulja za kožu uključuju ono napravljeno od tamjana, semena nara, lavande, jojobe i šipka.

(RTS)