Preminula Natali Kol

Nagrađivana američka pevačica i kantautorka Natali Kol preminula je u Los Anđelesu, nakon komplikacija posle dugotrajnih zdravstvenih problema, objavila je danas njena porodica. Ćerka legendarnog pevača i pijaniste Neta King Kola imala je 65 godina.

„Natali je vodila žestoku i hrabru bitku i umrla je kako je i živela – dostojanstveno, hrabro i časno. Naša voljena majka i sestra će nam mnogo nedostajati i ostaće zauvek Nezaboravna u našim srcima“, navodi se u saopštenju koje su potpisali njen sin Robert Jensi i sestre Timolin i Kejsi Kol.

Koristeći savremenu tehnologiju, 25 godina posle smrti Net „King“ Kola, s njim je snimila duet pesmu Unforgettable (Nezaboravna) koja joj je donela najveću popularnost. Pesma je bila poslednja na albumu Unforgettale… With Love koji se prodao u više od 14 miliona primeraka.

Natali Kol je imala problema s drogama i hepatitisom, zbog čega joj je u maju 2009. godine obavljena transplantacija bubrega. Njena sestra Kerol „Kuki“ Kol umrla je iste godine kada je Natali operisana. Njihov brat Net Keli Kol umro je 1995.

Natali je pod uticajem svog oca počela da se bavi pevanjem, a prvu audiciju da peva s njim imala je sa 11 godina. Net Kol je umro od raka pluća 1965, kada je Natali imala 15 godina.

Karijeru je počela kao pevačica ar-en-bija (R&B), ali se kasnije preusmerila na pop i džez standarde koje je njen otac voleo. Na albumu Unforgettable… With Love obradila je neke od njegovih najpoznatijih pesama, kao što su That Sunday That Summer, Too Young i Mona Lisa.

Osim velikog finansijskog uspeha, taj album joj je doneo i šest nagrada Gremi, uključujući i one za album godine, najbolji zvuk i najbolju pesmu za duet sa ocem.

Karijeru je počela 1975. godine, kada je dobila Gremije za najboljeg novog izvođača i za najbolji ženski ar-end-bi vokal. Povremeno je radila kao glumica u televizijskim serijama, ali je stalno govorila da je najsrećnija na turnejama i na koncertima.

U svojoj autobiografiji iz 2000. godine priznala je, međutim, da je godinama imala problema s heroinom, krekom i alkoholom. Godine 1983. provela je šest meseci na rehabilitaciji.

Kada je 2008. otkrila da ima hepatitis C, rekla je da je to zbog ranijeg intravenoznog korišćenja droge. Iste godine je kritikovala Akademiju što je dodelila pet nagrada Gremi pevačici Ejmi Vajnhaus, koja je bila zavisnik od droga.

Kolova je često bila na turneji tokom većeg dela svoje bolesti, a bila je na dijalizi u bolnicama širom sveta.

„Mislim da sam živo svedočanstvo da možete imati ožiljke. Možete proći kroz teška vremena i opet zabeležiti pobedu u životu“, rekla je tada Natali Kol.

Nastup u Beogradu

Prvi i poslednji put u srpskoj prestonici je nastupila 5. novembra 2013. godine, u Domu sindikata. Publika ju je dočekala ovacijama.

Inspirisana latino ritmom, Natali Kol je beogradskoj publici ponudila svoj novi album u kojem je predstavila neke od najpoznatijih numera na španskom jeziku.

Prisutni su mogli da čuju njeno izvođenje svetski afirmisanih pesama poput Noche de ronda, Besame mucho, Manja de karnaval, u specifičnom aranžmanu ove džez i soul pevačice.

Na repertoaru su se našle i legendarne pesme njenog pokojnog oca Neta King Kola, kao što su Mona Lisa, Unforgettable i That sunday, that summer.

(Danas)

Napišite komentar