Zvaničnik Hamasa: Uskoro ćemo objaviti stav o predlogu sporazuma o taocima; EU najvio pomorsku misiju za zaštitu brodova u Crvenom moru

Rafa je „lonac očaja pod pritiskom“, saopštila je humanitarna kancelarija UN, dok Palestinci beže na jug. Operacije izraelske vojske u Kan Junisu primorale su civile da pobegnu u Rafu na jugu Gaze.

„Rafa je lonac očaja pod pritiskom i plašimo se onoga što sledi“, rekao je Jens Laerke, portparol agencija UN.

Izraelske snage će nastaviti svoju vojnu kampanju ka Rafi, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant, uprkos ogromnom broju palestinskih civila tamo.

Izrael i Hamas su blizu postizanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca koje Hamas još drži u Gazi. Katar, koji je posredovao između Izraela i Hamasa, ukazao je da je Hamas dao početnu saglasnost nakon celonedeljnih tajnih pregovora.

Skoro četiri meseca borbi učinile su Gazu „nenastanjivom“, saopštile su UN, dok je izraelska opsada dovela do strašne nestašice hrane, vode, goriva i lekova.

Zaposleni u Palestinskom Crvenom polumesecu ubijen je kada su izraelske snage pucale na zgradu te organizacije u Kan Junisu.

Najmanje 17.000 dece u Pojasu Gaze ostavljeno je bez pratnje ili odvojeno, prema procenama UN. Kriks je pozvao na prekid vatre kako bi Unicef mogao da izvrši pravilno prebrojavanje dece koja su bez pratnje ili razdvojena, da pronađe rođake i pruži im psihološku podršku.

Velika Britanija bi mogla zvanično da prizna palestinsku državu nakon prekida vatre u Gazi bez čekanja na ishod višegodišnjih pregovora između Izraela i Palestinaca o tom rešenju, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

U poslednja 24 sata, prema podacima ministarstva zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, u izraelskim napadima ubijeno je 112 Palestinaca, a 148 je povređeno.

(RTS)


Ostavite komentar