Zločin u Štrpcima – 31 godinu kasnije

Na današnji dan, 1993. godine, pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića oteli su grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar, na železničkoj stanici Štrpci.

Oteto je i ubijeno 18 ljudi bošnjačke nacionalnosti, jedno hrvatske, svi su bili državljani SRJ, i jedno N. N. lice.

U fiskulturnoj sali lokalne osnovne škole u Prelovu su ih pretresli, oduzeli im novac i druge vredne stvari, a zatim ih pretukli.

Zatočenici su potom vezani žicom, uvedeni u kamion i odvezeni u okolinu Višegrada. U ataru sela Mušića pobili su ih Milan Lukić i Boban Inđić. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.

U Prijepolju, pored starog mosta na Limu, 2009. godine je otkriveno spomen-obeležje žrtvama otmice.

Na belom mermernom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika nišana ispisana je poruka: „Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti.“

U Bijelom Polju, u februaru 2016. postavljen je spomenik u obliku muslimanskog nadgrobnog spomenika posvećen žrtvama te otmice.

Položeno cveće na spomen-obeležje prijepoljskim žrtvama

U danu sećanja na njih, 31 godinu kasnije, predsednik prijepoljske opštine primio je rodbinu nevino nastradalih devetoro Prijepoljaca, a tačno u 15 časova i 5 minuta, u vreme otmice – položeno je cveće na spomen-obeležje prijepoljskim žrtvama u Šarampovu.

Za taj zločin je do sada osuđeno 10 osoba u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je 29. avgusta 2023. godine prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske osuđena ukupno na 91 godinu zatvora. 

Viši sud u Beogradu izrekao je ukupno 35 godina zatvora za četiri optužene osobe. Apelacioni sud u Beogradu je 30. novembra 2023. godine doneo rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima i predmet vratio na ponovno postupanje.

(RTS)


Ostavite komentar