Žestoke borbe u Kan Junisu; Oprečne reakcije dve strane na tvrdnje da je UNRVA umešana u napad 7. oktobra

Nastavljene su žestoke borbe između izraelskih snaga i Hamasa u Kan Junisu. Izraelska vojska je navela da je ubila najmanje 11 naoružanih napadača koji su pokušali da podmetnu eksploziv u blizini njenih trupa i pucali iz pušaka i raketnih granata na vojnike u Kan Junisu.

Palestinski mediji, sa druge strane, izvestili su o novim izraelskim vazdušnim i artiljerijskim udarima u blizini bolnica Naser i El Amal u Kan Junisu. Navode da ima poginulih i ranjenih.

Oglasilo se Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) i osudilo izraelsku opsadu i gađanje sedišta te organizacije u bolnici El Amal u Kan Junisu i pozvalo na zaštitu.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 26.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Prema navodima Ministarstva zdravlja iz Gaze, najmanje 26.257 Palestinaca poginulo je od 7. oktobra, dok je povređeno 64.797.

Oprečne reakcije Izraela i Hamasa na tvrdnje da je UNRWA umešana u napad 7. oktobra.

Hamas je osudio izraelske „pretnje i ucene“ nakon optužbi da su zaposleni u palestinskoj agenciji za izbeglice (UNRWA ) učestvovali u napadu Hamasa 7. oktobra, dok je Izrael poručio da želi da UNRWA više ne igra nikakvu ulogu u Gazi.

Zbog sumnje za veze sa Hamasom, Kanada, Australija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Italija i Finska obustavile su finansiranje Agencije UN (UNRVA) u Gazi.

Irska i Norveška, sa druge strane, izrazile su stalnu podršku, rekavši da agencija radi ključni posao da pomogne raseljenim Palestincima kojima je očajnički potrebna pomoć u Gazi.

Reagovala je Palestinska uprava i zatražila da se danas održi vanredna sednica Saveta Arapske lige na nivou stalnih delegata, kako bi se doneo jedinstven arapski stav o privremenim merama koje je naložio Međunarodni sud pravde.

SAD i Velika Britanija napale su luku Ras Isa u jemenskoj provinciji Hodejda jer su prethodno Huti pojačali napade na brodove koji prolaze kroz Crveno more. Napadnut je tanker Marlin Luanda koji je prevozio gorivo. Povređenih nije bilo.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelska vojska je saopštila da je izvela novi talas napada na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na napade na severni Izrael.

(RTS)


Ostavite komentar