Žena koja može sve stigla u Srbiju – ko je predsednica Indije

„Drupadi Murmu je dokaz da žene mogu sve“, bio je jedan od glavnih naslova u indijskim medijima nakon što je izabrana za predsednicu. A na toj funkciji je nešto manje od godinu dana. U julu prošle godine položila je zakletvu kao 15. predsednik Indije.

Prva je osoba iz indijskih plemenskih zajednica koja je izabrana za predsednika te zemlje, ali i najmlađa i prva osoba rođena nakon proglašenja indijske nezavisnosti 1947. koja se našla na toj funkciji.

Murmu je tek druga žena posle Pratibe Patil koja je postala predsednica te mnogoljudne zemlje. Njen životni put veoma je zanimljiv, a u politiku je ušla nakon što je godinama bila učiteljica.

Nekoliko puta menjala ime

Rođena je 20. juna 1958. u selu Uparbeda u porodici iz plemena Santali, trećeg najvećeg plemena u Indiji.

Ime je menjala nekoliko puta. Najpre ju je njena porodica nazvala Puti Tudu, a zatim je školski učitelj preimenovao u Drupadi. Njeno ime je u prošlosti zapisivano i kao Durpadi i Dorpdi.

Diplomirala je na Ženskom univerzitetu Rama Devi.

Nakon što je nekoliko godina radila kao mlađa asistentkinja u Odeljenju za navodnjavanje u Vladi Odiše, tokom devedesetih je bila učiteljica u Rairangpuru. Predavala je jezike hindi i odija, matematiku i geografiju, a mediji su pisali da nikada nije radila za punu platu u školi.

Politička karijera

Drupadi Murmu je u politiku ušla 1997. godine, kada je kao nezavisna kandidatkinja došla do Gradskog veća Rairangpura, a potom se pridružila Indijskoj narodnoj partiji.

Pobedila je na izborima za zakonodavnu skupštinu Odiše 2000. godine u izbornoj jedinici Skupštine Rairangpur i služila je dva mandata u zakonodavnoj skupštini između 2000. i 2009. godine.

Bila je i guvernerka indijske savezne države Džarkand i na toj funkciji bila šest godina. U predsedničkoj izbornoj trci 2022. godine kao kandidatkinja Nacionalne demokratske alijanse pobedila je opozicionog kandidata Jašvanta Sinhu.

Lične tragedije 

Drupadi Murmu se nakon završetka studija udala za bankara Šajama Čarana Murmua sa kojim je imala dva sina i ćerku.

Ipak, njen lični život obeležilo je mnogo tragedija. Za samo nekoliko godina izgubila je supruga, obojicu sinova, majku i brata.

Najpre je 2009. godine njen sin Laksman preminuo pod misterioznim okolnostima, a Hindustan tajms je naveo da je on u 26. godini pronađen mrtav u krevetu. Potom je 2012. godine u saobraćajnoj nesreći stradao i njen drugi sin, a 2014. godine je njen suprug umro posle srčanog udara. U međuvremenu je ostala i bez majke i rođenog brata.

„U naše vreme, devojčice su pitali šta će im obrazovanje. Ljudi su je pitali šta može da radi. Sada im je pokazala šta može da uradi. Dokazala je da žene mogu sve“, poručila je njena rođaka nakon što je Drupadi Murmu postala predsednica.

(RTS)