Zemljotres u Japanu odneo najmanje 57 života, 500 ljudi zarobljeno na aerodromu

Serija zemljotresa snage preko sedam jedinica po Rihterovoj skali koja je juče pogodila istočnu obalu Japana odnela je najmanje 55 života, javlja dopisnik RTS-a.

Najjači udar od 7,6 jedinica desio se u četiri sata i deset minuta popodne 1. januara po lokalnom vremenu. Njegov epicentar je bio u moru, na dubini od 16 kilometara, nedaleko od poluostrva Noto, koje se nalazi u prefekturi Išikava na obali Japanskog mora.

Najviše žrtava zabeleženo je u mestu Vađima na tom poluostrvu, gde je u požaru izgorelo oko 200 građevina i do sada otkriveno 15 tela nastradalih.

Jutros u deset časova po lokalnom vremenu povučena su i poslednja upozorenja u vezi mogućeg nailaska cunamija.

Očekuje se da bi broj žrtava mogao da poraste, jer se veruje da još uvek ima građana pod ruševinama.

Premijer Fumio Kišida je na vanrednoj konferenciji za štampu istakao da je najveći zadatak u ovom trenutku utvrđivanje štete, budući da su zbog odrona i rušenja kuća saobraćajnice u najteže pogođenoj prefekturi Išikava u prekidu, kao i da odgovarajuće službe već rade na snabdevanju razorenih područja pijaćom vodom i strujom, te potrepštinama kao što su ćebad, hrana i prenosni toaleti.

U području zahvaćenom zemljotresom, u prefekturama Išikava, Njigata i Fukui nalazi se nekoliko nuklearnih centrala, među kojima najveće energetsko postrojenje te vrste na svetu Kašivazaki-Kariva, koja nije u upotrebi zbog inspekcija, i dve nuklearke koje rade (Oi i Mihama) – u njima je zabeležena minimalna šteta i radijacija je na normalnom nivou.

(RTS)


Ostavite komentar