Zdravstveni sistem u Gazi pred kolapsom; Zvanično iz Tel Aviva: U napadu Hamasa 1.200 stradalih

Borbe na severu Pojasa Gaze su sve intenzivnije. Izraelske odbrambene snage optužile su Hamas da krije svoje borce po bolnicama i da koristi bolnički kompleks Šifa kao svoj glavni komandni centar. 

Izarelska vojska ističe i da ne puca na bolnice u Gazi, ali da će učiniti „ono što mora“ ako pripadnici Hamasa budu pucali iz njih. 

Sa druge strane, palestinski zvaničnici osudili su izraelske napade na bolnice u kojima, ističu, ima mnogo civila. Svetska zdravstvena organizacija, takođe, navela je da je 20 bolnica u potpunosti van funkcije u Pojasu Gaze.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da od početka sukoba ubijeno 11.078 Palestinaca, od kojih 4.506 dece. 

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, istovremeno, ocenio je da je „previše“ Palestinaca ubijeno u ratu, te da previše njih pati, kao i da treba učiniti sve što je moguće da se spreče civilne žrtve.

Za to vreme, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk istakao je da obe strane ozbiljno krše ljudska prava civila u palestinskoj enklavi, pozvavši ih da traže mirovno rešenje.

(RTS)


Ostavite komentar