Zašto Kim Džong Un putuje samo svojim sporim i teškim oklopnim vozom

Vozovi uglavnom nisu omiljeno prevozno sredstvo svetskih lidere kada putuju u zvanične posete drugim državama, ali porodica Kim je kroz istoriju često birala da se „klacka“ sporim i krivudavim prugama.

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, Kim Džong Un je na putu ka Rusiji, gde će se sastati sa Vladimirom Putinom, proveo više od 20 sati putujući oko 1.180 kilometara u kompoziciji sa teškom oklopnom zaštitom koju vuče spora lokomotiva brzinom od oko 50 kilometara na sat.  

Za dugo putovanje kriva je zastarela železnička mreža Severne Koreje, ali i Kimov voz koji je potpuno oklopljen, od prozora preko zidova do poda, što ga štiti od metaka i eksploziva, ali i čini veoma masivnim i tromim.

Kompozicija je opremljena jurišnim oružjem i ima helikopter za vanredne situacije. Voz čuvaju teško naoružani članovi obezbeđenja koji proverava rute i predstojeće stanice u potrazi za bombama i drugim pretnjama.

Južnokorejski dnevni list Čosun Ilbo pisao je da prepoznatljivi zeleni voz sa žutom trakom ima oko 90 vagona. Kimu su na raspolaganju konferencijske sale, saloni za audijenciju i spavaće sobe sa ugrađenim satelitskim telefonima i televizijom za brifinge.

Voz je dobio ime „Taejangho“, što je korejska reč za Sunce – simbolična referenca na osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.     

Zamena točkova na vozu traje nekoliko sati na granici sa Rusijom da bi odgovarali ruskim šinama.

Kim Il Sung započeo tradiciju, Kim Džong Il se plašio letenja

Tradiciju putovanja na duge staze vozom započeo je osnivač zemlje Kim Il Sung – deda Kim Džong Una, koji je vlastitim vozom putovao do Vijetnama i Istočne Evrope.

Kim Džong Il, otac Kim Džong Una, koji je Severnom Korejom vladao od 1994. sve do smrti 2011. godine, navodno je putovao vozom jer se plašio letenja avionom i nije verovao zastareloj floti iz sovjetske ere.

Na sastanak sa Putinom u Moskvi 2001. godine, Kim Džong Il je putovao punih deset dana.

Porodica Kim je veoma oprezna u pogledu svoje bezbednosti, a putovanja u inostranstvo se smatraju naročito opasnim i rizičnim. I to je jedan od razloga zbog kojih izbegavaju avione koji na nebu mogu postati laka meta.

Severnokorejski mediji pisali su čak da je Kim Džong Il umro od srčanog udara dok je putovao vozom 2011.

Kim Džong-Un možda ne deli očev strah od letenja jer je sam leteo na nekoliko putovanja privatnim mlaznim avionom ruske proizvodnje, ali kada se poslednji put susreo sa Putinom 2019. godine takođe je stigao vozom u Vladivostok, gde su ga ruski zvaničnici dočekali tradicionalnim hlebom i solju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike